Zgrada od 190 metara u centru Hong Konga; Foto: Arqui9
Novi objekti

Otkriven projekat kule za plac vredan rekordnih 3 milijarde dolara

Staklena kula inspirisana cvetom niće će na jednoj od najskupljih parcela svih vremena.

Otkriveni su planovi za lokaciju koja je 2017. godine prodata za 3 milijarde dolara, a u pitanju je atraktivan krivolinijski toranj koji se uzdiže na 190 metara iznad centra Hong Konga.

Kulu od 36 spratova projektovao je Zaha Hadid Architects, arhitektonski biro proslavljene britansko-iračke arhitektice koja je preminula 2016. godine. Oblik kule je, kako se navodi u saopštenju za štampu, inspirisan „strukturnim oblicima i slojevima“ procvetale bauhinije, cveta koji se pojavio na zastavi Hong Konga otkako je Britanija 1997. godine kontrolu nad teritorijom vratila Kini.

Staklena kula nići će na placu od 2.900 kvadrata; Foto: CosmoScube

Plac od 2.900 kvadratnih metara u centru Hong Konga prodat je za rekordnih 3 milijarde dolara.

Prezentovanje projekta dolazi više od tri godine nakon što je plac od 2.900 kvadratnih metara kupio hongkonški investitor, Henderson Land. Kada je prodata, lokacija na kojoj se tada nalazila višespratna garaža, postala je najskuplja parcela na svetu, prema podacima kompaniji za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL).

Ovu cenu su u međuvremenu nadmašile još dve parcele u gradu. Prema podacima iz zemljišnih knjiga grada, parcela u blizini starog gradskog aerodroma prodata je za 3,25 milijardi dolara u 2018. godini, a potom je prošle godine plac u Kowloonu, iznad železničke stanice koja grad povezuje sa kopnenom Kinom, prodat za neverovatnih 5,45 milijardi dolara, piše CNN.

Zgrada cveta poput bauhinije; Foto: CosmoScube

Nebeska bašta

Zgrada sa zakrivljenom staklenom fasadom, nudi fantastičan pogled na centar Hong Konga. Međutim, posebno je interesantna „Nebeska bašta“ na krovu zgrade sa stazom za trčanje i mrežom za akvaponsko sadnju koja će, kako kažu arhitekti, delovati kao „biološki filter za pročišćavanje vazduha“. U nivou terena, niz dvorišta i bašta formiraće ono što arhitekti opisuju kao „urbanu oazu“.

Projekat je vodio Patrick Schumacher, koji je na čelu Zaha Hadid Architects od 2016. godine. Ovaj arhitektonski biro nastavio je da bude veoma aktivan, dovršivši niz velikih projekata poslednjih godina, uključujući novi međunarodni aerodrom u Pekingu i fudbalski stadion za predstojeći Svetski kup u fudbalu u Kataru.

Cene rentanja su najskuplje u Hong Kongu; Foto: PixelFlakes

Skupo rentanje

Građevinski radovi su već u toku, a kula inspirisana cvetom trebalo bi da se otvori na jesen 2023. godine. Po njenom završetku, investitor Henderson Land, koji je takođe vlasnik i brojnih drugih atraktivnih nekretnina u gradu, može se nadati velikim cenama rentanja jer je Hong Kong najskuplje tržište nekretnina na svetu.

Kancelarijski prostor u centru grada iznajmljuje se u proseku za 1.666 dolara po kvadratnom metru godišnje.

Prema JLL, u centru Hong Konga, kancelarijski prostor „klase A“ iznajmljuje se u proseku za 1.666 dolara po kvadratnom metru godišnje, skoro dvostruko više nego u Šangaju i Singapuru. Ipak ne cvetaju baš uvek, pa je ova kompanija takođe otkrila da je pandemija koronavirusa uticala na potražnju i zauzetost kancelarijskih prostora u poslednje vreme.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *