Zaha Hadid i Patrich Schumacher koji traži kontrolu nad njenom imovinom; foto: Architects Journal
Aktuelno

Borba oko nasledstva Zahe Hadid zavadila direktora i rodbinu slavne arhitektice

Direktor Zaha Hadid Architect (ZHA) želi da postane jedini koji će upravljati imovinom Zahe Hadid. Međutim, ta želja nije dobro primljena kod pravnih naslednika.

Patrik Schumacher, koji se nalazi na mestu izvršnog direktora kompanije ZHA, pre nekoliko dana podneo je zahtev u londonskom Višem sudu za izuzimanje preostala tri potencijalna upravitelja nasledstva, vrednog 90 miliona dolara, koji su se našli u testamentu proslavljene arhitektice Zahe Hadid koja preminula pre dve godine.

Među naslednicima se nalaze Zahina nećaka Rana Hadid, umetnik i prijatelj Brian Clarke i trenutni član žirija za Prickerovu nagradu, Lord Peter Palumbo, koji bi trebali da dobiju ulogu upraviteljima nasledstva.

Svoj troje, koji su i poverenici fondacije Zaha Hadid, odmah su objavili zajedničku izjavu kojom osuđuju odluku Patrika Schumachera, piše Archpaper. U njihovoj izjavi je naglašeno da je upravo Zahina volja bila da njih troje upravljaju imovinom nakon njene smrti.

Zahina nećaka Rana Hadid (u sredini) jedna je od naslednica Zahine imovine; foto: AKDN / Mairaj Manji

Moja tetka, Zaha, bila bi skrhana kada bi znala šta Schumacher radi i zato se mi osećamo obaveznim da odbranimo njeno veliko ime i nasleđe.

Advokat, koji zajednički zastupa Ranu Hadid, Brian Clarke i Lorda Petera Palumboa u izjavi je istakao: Pokušaj uklanjanja ovih troje izvršilaca je u potpunosti neopravdan i pogrešan. Za razliku od gospodina Schumacher (koji pokušava da stekne finansijsku dobit od imanja), moji klijenti nemaju ličnog finansijskog interesa. Oni su se u svakom trenutku ponašali ispravno i s najboljim namerama u postupanju sa imanjem kako bi mu pružili najbolje od sebe, u ime svog prijateljstva sa Zahom Hadid.“

Ovakvim postupkom Patrika Schumachera najviše je bila pogođena Zahina nećaka, Rana Hadid koja je dodala: „Moja tetka, Zaha, bila bi skrhana kada bi znala šta Schumacher radi i zato se mi osećamo obaveznim da se odupremo njegovim tvrdnjama kako bismo odbranili njeno veliko ime i nasleđe.“

Patrik zvani libertijanac

Ovo nije prvi put da je došlo do sukoba ove dve suprostavljene strane. Nakon izlaganja Patrika Schumachera u Berlinu 2016. godine na World Architecture Forumu, kada je u svom govoru pozvao na ukidanje svih tipova socijalnog i pristupačnog stanovanja, naišao je na negodovanje kako ovog trojca tako i ostatka zaposlenih u kompaniji ZHA. Niko od njih nije bio zadovoljan njegovim libertarijanskim gledištem, imajući u vidu da se obraćao na svetskoj javnoj sceni i to dok zastupa firmu i Zahino nasleđe.

U čiju korist će presuditi sud u Londonu i šta će se u budućnosti dešavati na relaciji dve sukobljene strane, preostaje nam da vidimo.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *