Aktuelno, Novi objekti

Naučno tehnološki centar na Zvezdari

Pre više od 20 godina nastala je ideja da se na obodima Zvezdarske šume izgradi veliki naučno tehnloški park, koji bi predstavljao centar inovativnog razvoja naučnih aplikacija za jugoslovensku privredu. Nakon dve decenije manji segment čitavog projekta će ipak biti realizovan i stavljen na raspolaganje naučno – istraživačkoj zajednici.

Naučno-tehnološki park je zamišljen kao inkubator preduzeća koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom. Ideja je da se podstakne razvoj ekonomije zasnovane na znanju, a biće i veza privrede i univerziteta. Izgradnja prvih objekata u sastavu parka započeta je davne 1989. godine, međutim zbog raspada zemlje projekat je zaustavljen nedugo posle otvaranja gradilišta. U prvoj fazi podignuto je pet objekata, ali je izgradnja prekinuta nakon završetka betonskih radova. Tako poluzavršeni objekti su zarasli u šiblje, a projekat je praktično zaboravljen sve do prošle godine. Tada se zaključilo da se uz relativno mala sredstva objekti mogu osposobiti za prvobitnu namenu.

 

Radi se dakle o pet objekata koji su izgrađeni na placu od 7ha na prostoru Zvezdarske šume. Površina izgrađenih objekata će iznosti 16.000 kvadrata, a biće organizovani po sistemu otvorenog prostora (“open space”) što će omogućavati fleksibilnost prostora prema potrebama budućih korisnika. Objekti će biti povezani “toplim vezama”, odnosno zatvorenim pasarelama, tako da je omogućena i interna komunikacija između svih pet objekata.

Izmene na originalnom projektu su minimalne i sastoje se pre svega u nekoliko estetskih i funkcionalnih detalja. Možda najveća razlika jeste kružni glavni ulaz u kompleks koji je u potpunosti nov dodatak projektu. I pored gavnog ulaza većina zaposlenih će svojim prostorijama pristupati lifotm iz podzemnih garaža, tako da je glavni ulaz primarno namenjen gostima objekta. Od ostalih izmena na originalnom projektu istakili bi panoramske lifotve koji su dograđeni na fasadi svih objekata, a i sam objekat je na uzvišenju pa se iz većine prostorija pruža odličan pogled na grad.

Na gradilištu je već krenula ugradnja fasadnih panela, a u unutrašnjosti objekata se završava postavljanje raznih instalacija, hidro i termo izolacije i čelicnih okvira za pasarele. Izvođač radova je konzorcijum sastavljen od preduzeća “Deneza M inženjering”, “Projektomontaža” i “Arhi Pro”. Završetak izgradnje je planiran za februar 2012. godine, a vrednost radova procenjena je na 9.7 miliona evra.

(Beobuild)

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *