Dešavanja

Slovenija: Građevina pred kolapsom

Slovenački građevinski sektor nalazi se pred kolapsom otkada je kriza pogodila tu zemlju krajem 2008. godine, a oko 20.000 ljudi ostalo je bez posla.

Prema podacima Gospodarske komore Slovenije (GZS), nakon 2008, kada je udeo građevinskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio 7,3 odsto, sve je pošlo nizbrdo.

Tako je udeo tog sektora u slovenačkoj privredi 2009. pao na sedam odsto, 2010. na šest odsto, a u prvih šest meseci 2011. na svega 4,3 odsto. Podaci GZS pokazuju da se Slovenija nalazi pri dnu lestvice evropskih zemalja po rastu gradjevinskog sektora, a iza nje su samo Španija i Grčka.

Od početka krize, većina slovenačkih građevinskih džinova bori se za opstanak. Dve najveće kompanije, SCT i Vegrad, proglasile su stečaj u junu 2011, odnosno novembru 2010.  Poteškoće ovih firmi dovele su do toga da su se mnoge manje kompanije suočile sa problemima, navela je Obrtnička komora Slovenije (OZS).  Loša situacija u građevinskom sektoru odrazila se i na trsžište rada, a broj radnika u građevinarstvu smanjen je u julu na 69.339 (8,4 odsto radno aktivnog stanovništva) sa 87.947 (10,1 odsto radno aktivnog stanovništva) iz 2008.

Gospodarska i obrtnička komora upozorile su da Slovenija nije preduzela ništa da spreči građevinski kolaps, ukazavši na druge evropske zemlje koje su oformile fondove za pomoć tom sektoru.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *