Aktuelno, Novi objekti

Fascinantne građevine olimpijskog kompleksa u Sočiju

Ostalo je dve i po godine do otvaranja Olimpijade 2014. u Sočiju, a izgradnja objekata i ostale infrastrukture ušla je u najaktivniju fazu.

Kada se uzme u obzir da se sve praktično gradi od samog početka, postaje jasno da nije ostalo mnogo vremena. Međutim, kako ističe predstavnik „Olimpstroja“ Vladislav Sandurski, izgradnja je prešla u najaktivniju fazu. Svi sportski objekti u Imeretinskoj niziji, koji će biti sagrađeni za Olimpijadu, neponovljivi su sa tehničkog i  arhitektonskog gledišta.

Na primer, Ledeni dvorac sporta za umetničko klizanje i šort-trek podseća po obliku na trajektoriju skoka – trostruki tulup. Na tom objektu je već završena najsloženija etapa izgradnje – montaža metalnih konstrukcija, na kojima stoji cela zgrada. One su teške više od 15 hiljada tona.

Prema rečima Vladislava Sandurskog, sve se odvija tačno prema predviđenom planu.

„Danas radi 48 000 ljudi i 4,5 jedinica tehnike. Gradimo oko 140 objekata. Većina projekata se nalazi u fazi ekspertize. Prelazimo u fazu kada objekti stupaju u pogon“, ističe Sandurski.

Najzagonetniji olimpijski objekat jeste stadion „Fišt“. Kompozicija budućeg Centralnog stadiona u Sočiju je apsolutno jedinstvena za Rusiju. Prvi put pri izgradnji tako velike građevine biće iskorišten poluprozirni polikarbonatski krov, koji će delovati poput snežnog vrha. Poznato je da će konstrukcija tribina pomoću montaže i demontaže omogućiti da se broj sedišta poveća dvostruko.

Usvojena su principijelna rešenja za sve objekte, osim glavnog stadiona. Zagonetka je kako će on konačno izgledati. Reč je o tome da je to povezano sa otvaranjem i zatvaranjem Olimpijade. Različite su varijante – odakle će stići olimpijska vatra, kako će biti zapaljena. Planirano je premeštanje tribina, promena konstrukcije krova. Pitanja ima mnogo, međutim, izgradnja osnovnih elemenata Centralnog stadiona odvija se punom parom.

Razmere olimpijske izgradnje su neverovatne – navodi „Glas Rusije“. Organizatori se nadaju da će građevine, koje se grade na obali Crnog mora za „belu olimpijadu“, zadiviti sve svojom jedinstvenošću.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *