Dešavanja

Brankov most zvaće se ponovo most Kralja Aleksandra?

Asocijacija traži da se Brankovom mostu vrati naziv most Kralja Aleksandra, a Pančevačkom mostu naziv po kralju Petru Drugom.

„Na ovaj način pokazaćemo da poštujemo tradiciju, volju onih koji su mostove izgradili i zasluge kraljevske porodice Karađorđević za podizanje mostova koji su povezali Beograd sa ostalim delovima Srbije“ , smatra Asocijacija.

U saopštenju Asocijacija navodi da je Savski most koji se nezvanično naziva Brankov svečano otvoren 16. decembra 1934. godine, dva meseca posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, i nazvan je most Kralja Aleksandra i da je to ime nosio do aprila 1941. godine kada je srušen.

Most je obnovljen 1956. godine kada je nazvan most Bratstva i jedinstva, rečeno je u saopštenju.

Asocijacija predlaže da se tom mostu vrati njegovo prvobitno ime Most kralja Aleksandra, a takođe i da se mostu preko Dunava koji se neslužbeno naziva Pančevački, vrati ime Most Kralja Petra Drugog, kako je glasio prvobitni naziv od 27. oktobra 1935. godine kada je most završen.

Most je srušen u noći između 10. i 11. aprila 1941. godine, a obnovljen je 1946. godine, navodi se u saopštenju.

(B92)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Slobodan

  Meni je to malo bezveze. Navikli smo si da ga zovemo Brankov most.

 2. architetto

  Mozda je ipak bolje da sacekamo da Srbija ponovo postane kraljevinom (znaci nikad) pa da tad svemu i svacemu damo kraljevksa imena i prezimena!

 3. Jovan

  U potpunosti se ne slazem sa ovom inicijativom! Niti su Kradjordjevici izgradili ove mostove niti su zasluzni za novu zemlju da bi imena svega i svacega davali po njima. Brankov most je izgradjen 1952. godine (finansirao Grad Beograd), a Pancevacki 1946. (finansirale Crvena Armija i FNRJ), samo su korisceni stubovi prethodnih mostova koji su sruseni tokom bombardovanja.

 4. Miske

  Most se nikada nije ni zvao Brankov. Doduše jeste u produžetku Brankove ulice i jeste, na žalost, Branko Ćopić skočio sa njega, ali, nećete verovati njegovo zvanično ime je Most bratstva i jedinstva (!?), još uvek.

 5. vladimir

  Moj otac je svojevremeno kupio na otpadu sajle mosta Kralja Aleksandra, ja sam ga zapamtio kao novi most, valjda nakon pro[irenja. Kada je počelo korišćenje atributa „Brankov“ neznam i smatram da je neukusno i zlonamerno kao i naziv platoa pred Narodnim muzejem .

  U istom duhu ide i neobjavljivanje imena onih koji su oskrnavili spomenik na Čukur česmi. Ko je lopov onaj koji oskrnavi spomenik ili onaj ko od toga stiče korist ?. Ko dozvoljava promet robe – otpada, fizičkim licima koja evidentno takvu robu nisu mogli da poseduju ni na koji način sem štetom radnjom naprimer enrgetski kablovi, liveni šahtovi i slično ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *