LinkPark kao deo Linijskog parka; Foto: Google Earth
Novi objekti

Otkrivamo planove za gradnju garaže kod bazena 25. maj uz budući Linijski park

Mašinoprojekt Kopring radi projekat dvoetažne garaže ispod postojećeg parkinga čime će se omogućiti mesto za skoro 500 vozila.

Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio je do 23. aprila na javni uvid urbanistički projekat za izgradnju podzemne garaže, koja se planira u obuhvatu Linijskog parka.

Kao nosilac izrade UP-a potpisan je Mašinoprojekt Kopring iz Beograda, dok je u ime investitora, Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijata za investicije, zahtev za potvrđivanje projekta podnela Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Delo arhitekte Ivana Antića

Predmetna lokacija se nalazi u centralnoj zoni grada, na desnoj obali Dunava, na prostoru između Ulice Tadeuša Košćuška i Dunavske ulice.

Granicom urbanističkog projekta obuhvaćen je prostor između objekta sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović“, teniskog centra i ulice Tadeuša Košćuška do javne zelene površine planirane potceline 1.3 Linijskog parka.

Sportski centar „25 .maj“, danas JP SRPC “Milan Gale Muškatirović“, izgrađen je prema projektu arhitekte Ivana Antića u periodu od 1971. do 1974. godine, kao kompozicija više različitih oblika, značajnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, koji su dobro uklopljeni u prostor na desnoj obali Dunava, u podnožju Beogradske tvrđave, doprinoseći likovnoj panorami Beograda.

Šira situacija sa granicom obuhvata UP-a

Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe parkiranja motornih vozila i parkiranje bicikala, sa elektro punjačima i sl.

Ukupna površina u okviru granice urbanističkog projekta iznosi 16.174 kvadrata.

Idejnim rešenjem predviđeno je uklanjanje postojećeg parkinga i izgradnja dvoetažne podzemne garaže sa idejom da se izvrši povezivanje partera sa parkovskom površinom podceline 1.3 Linijskog parka.

Unutrašnji prostor je prilagođen novoj nameni, kao i konstrukcija uslovljena novom funkcijom i savremenom tehnologijom izgradnje. Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe parkiranja motornih vozila i parkiranje bicikala, sa elektro punjačima i sl.

Osnova nivoa -2

Projektovano 491 parking mesto

Objekat je spratnosti 2Po+P, dok kapacitet garaže iznosi 491 parking mesto, od čega je za potrebe parkiranja osoba sa invaliditetom planirano 25 parking mesta (5%).

Na nivou prizemlja u zoni ulaza i izlaza, planirani su i prostori u funkciji naplate, kontrole i obezbeđenja.

Prema korisnoj površini spada u velike garaže (više od 1.500 m²), zauzimajući ukupnu bruto površinu (podzemno i nadzemno) od 15.276 kvadratnih metara.

LinkPark

Garaža će se nadovezati na budući Linijski park na ovom potezu. Autori dr Milena VukmirovićIvana Vujović, dr Boris Radić i Aleksandar Ćopić bazirali su svoj koncept nazvan LinkPark na ideji da prostor ovog dela Linijskog parka funkcioniše 24/7, tokom cele godine. Najkaraterističniji detalj ovog projekta svakako je konzolna platforma nad Dunavom.

Više o ovom projektu pogledajte ovde.

Grafički prilozi

Šira situacija sa granicom obuhvata UP-a
Šira situacija sa granicom obuhvata UP-a
Osnova nivoa -2
Osnova nivoa -2
Osnova nivoa -1
Osnova nivoa -1
Situacija garaže sa osnovom prizemlja
Situacija garaže sa osnovom prizemlja
Situacija garaže sa osnovom krova
Situacija garaže sa osnovom krova
Preseci
Preseci

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *