Bira se Inženjerka 2024. godine; Foto: Pixabay/AI
Aktuelno

Bira se Inženjerka godine u Srbiji, danas zadnji dan za prijavu

U uži izbor ući će deset kandidatkinja koje mogu najviše doprineti da se kod mladih žena probudi entuzijazam za inženjerstvo, nauku, tehnologiju i inovacije.

Iako granica između „muških” i „ženskih” zanimanja nestaje i u Srbiji iz godine u godinu raste broj devojaka koje upisuju studije u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), nesrazmer i dalje postoji. Primera radi, na beogradskom univerzitetu devojke su jednako uspešne kao i njihove kolege, ali u najboljem slučaju one čine tek oko trećine ukupnih studenata.

Zašto se više mladih žena ne odlučuju za inženjerski poziv? Razlozi su brojni, počev od tradicionalnih rodnih stereotipa, preko izostanka objašnjenja o ulozi i doprinosu inženjera razvoju društva,  do nedostatka uzora u praksi, a upravo takvo stanje stvari pokušava da promeni izbor za „Inženjerku godine“, koji organizuje istoimeno udruženje sa svojim partnerima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ana Petrović, generalna direktorka kompanije „Global Substation Solutions“, Inženjerka 2023. godine u Srbiji; Foto: www.inzenjerka-godine.rs

Fokus nagrade neće biti na inženjerskim postignućima kandidatkinja, već na njihovom potencijalu da svojim radom i ličnošću budu primer i inspiracija devojkama.

Ovogodišnji izbor za inženjerke koje svojim radom i ličnošću mogu da budu uzor i inspiracija mladima za inženjerske studije i karijeru u području STEM-a otvoren je 14. marta, a prijave putem onlajn obrasca se primaju još danas i vrši ih inženjerka lično ili organizacija u kojoj je zaposlena (uz saglasnost kandidatkinje).

Udruženje „Inženjerka godine“, zajedno sa svojim partnerima, među pristiglim prijavama odabraće 10 kandidatkinja koje, po njihovom mišljenju, mogu najviše doprineti da se kod mladih žena probudi entuzijazam za inženjerstvo, nauku, tehnologiju i inovacije.

Fokus nagrade „Inženjerka godine“ neće biti na inženjerskim postignućima kandidatkinja, već na njihovom potencijalu da svojim radom i ličnošću budu primer i inspiracija devojkama, posebno učenicama srednjih škola, za karijeru u ovoj branši.

Dodela nagrada biće upriličena na svečanoj ceremoniji u junu; Foto: www.inzenjerka-godine.rs

Proglašenje „Inženjerke godine“ u junu

Jedna od 10 kandidatkinja biće proglašena „Inženjerkom godine“, a o tome će odlučivati četiri žirija sa podjednakim udelom glasova u procesu odlučivanja (po 25 odsto):

  • Kandidatkinje za „Inženjerku godine“ (nominuju među sobom)
  • Predstavnici medija
  • Učenici i profesori srednjih škola
  • Predstavnici organizatora i partnera

Proglašenje „Inženjerke godine“ biće održano na svečanosti u junu ove godine. Ulaskom u uži izbor, kandidatkinje preuzimaju ulogu ambasadorki ovog projekta, a u cilju nastavka promocije inženjerstva u društvu i podsticaja za buduću inženjersku karijeru među mladim ženama.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *