Milenija Marušić; Foto: Igor Conić
Aktuelno

Mileniji Marušić nagrada za životno delo Ženskog arhitektonskog društva

Priznanje stiže kao želja da se novim generacijama skrene pažnja na stvaralački pristup iza kojeg stoji arhitekta koja strastveno brani principe humanosti i postulate struke.

Arhitektkinja Milenija Marušić ovogodišnja je dobitnica nagrade za životno delo „Jelisaveta Načić“, priznanja koje joj je za izuzetan doprinos struci tokom njene profesionalne karijere dodelilo Žensko arhitektonsko društvo – ŽAD.

Nagrada koja je inspirisanu ličnošću i delima prve žene arhitekte u Srbiji biće joj uručena u petak, 1. marta, u 18.30 časova u prostoru Silosi (Dunavski kej 46, Dorćol). Pre uručenja nagrade, u 18 časova biće otvorena peta ŽAD izložba „Oživljavanje“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naselje Cerak vinogradi proglašeno je za kulturno dobro – prostornu kulturno-istorijsku celinu; Foto: Wiki

Najistaknutiji projekti bračnog para Marušić

Milenija Marušić rođena je u Valjevu 1941. godine, a svoju plodonosnu karijeru započela je sredinom šezdesetih godina u okviru Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, IAUS.

U autorskom timu zajedno sa suprugom Darkom Marušićem realizuje veliki broj projekata među kojima se izdvajaju naselje Cerak Vinogradi zgrada Metals banke u Novom Sadu, Vrtić Plava ptica i brojni drugi.

Gotovo svi objekti koje su Marušići projektovali su u nekom statusu zaštite statusa kulturnog dobra Republike Srbije.

Bračni par Marušić ovenčan je i brojnim nagradama, i to Velikom nagradom Saveza Arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo 1993, Nagradom ULUPUDS-a za životno delo 2018, Nagradom iz fonda Đorđa Tabakovića za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture 2018. godine.

Za naselje Cerak Vinogradi nagrađeni su i Oktobarskom nagradom grada Beograda 1981. godine, za grupaciju porodičnih kuća Cvećara i stambeno-poslovni objekat u Novom Sadu dobitnici su Nagrade lista Borba za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SR Jugoslaviji 1993, odnosno 1998. godine, a gotovo svi objekti koje su projektovali su u nekom statusu zaštite statusa kulturnog dobra Republike Srbije.

Da podsetimo, naselje Cerak Vinogradi uvršteno je u stalnu kolekciju muzeja MOMA u Njujorku 2019. godine, dok se objekat Metals banke našao u samom vrhu izbora čitalaca portala Gradnja, ali i stručnog žirija, za najlepšu zgradu u Novom Sadu izgrađenu u periodu od 1991. do 2016. godine.

Vrtič Plava ptica u naselju Cerak; Foto: Miloš Martinović

Jasno uočljiv kvalitet rada i jedinstvenost stvaralaštva

„Izuzetnost lika i dela autorskog para Marušić je teško opisati nabrajanjem nagrada jer njihovo stvaralaštvo najbolje opisuju načela projektovanja koje su primenjivali: načelo kontekstualnost, načelo jedinstva prostora (nepostojanje granice izmađu arhitekture i urbanizma), načelo ambijentalnosti i načelo evolucije ideje. Primenjujući načela projektovanja autori su u svojstvu glavnih projektanata radili kompletnu dokumentaciju – urbanističke projekte, arhitektonske projekte objekata i partera, projekte enterijera, projekte vizuelnih komunikacija, vršili su projektantski nadzor nad izvođenjem i učestvovali u „životu“ objekata nakon useljenja korisnika. Jasno uočljiv kvalitet rada i jedinstvenost stvaralaštva produkt su njihove promišljenosti, principijelnosti, sveobuhvatnosti, posvećenosti, istrajnosti, pedantnosti i ljubavi prema arhitekturi,“ navodi se u obrazloženju Ženskog arhitektonskog društva.

„Ličnost i profesionalni integritet Milenije Marušić, kao i činjenica da je, uglavnom, u muškom društvu koračala hrabro i ceo život istrajavala u odbrani kvaliteta i lepote arhitekture su podsticaj za sve nas. Dodelom nagrade ŽAD za životno delo Jelisaveta Načić za 2024. godinu Mileniji Marušić želimo da novim generacijama skrenemo pažnju na stvaralački pristup iza kojeg stoji arhitekta koja strastveno brani principe humanosti i postulate naše struke,“ zaključuje se u obrazloženju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *