Njujorška Freedom Plaza sa četiri kule; Vizuelizacija: Negativ
Svetski projekti

Inbus ključ od 187 metara: BIG dizajnirao konzolnu kulu na obali Menhetna

Dve hotelske kule iste visine biće na najvišim nivoima spojene višespratnim konzolnim mostom, formirajući tako oblik koji podseća na poznatu alatku.

Globalna arhitektonska firma Bjarke Ingels Group (BIG) predstavila je ovih dana dizajn četiri nebodera koji će okruživati trg Freedom Plaza na njujorškom Menhetnu, planiran za izgradnju preko puta kompleksa sedišta Ujedinjenih nacija.

Uz obalu Ist Rivera, trg ima za cilj da stvori novi javni i kulturni centar, uvodeći novi otvoreni i zeleni prostor u ovom gusto naseljenom području, sa planovima da se na lokaciji uspostavi i spiralno oblikovani Muzej slobode i demokratije.

Kako su u saopštenju objasnile arhitekte, dizajn Freedom Plaze poštuje proslavljeni kompleks UN na severu, a istovremeno dodaje razigrane i skulpturalne elemente na obali moreuza čije vode zapljuskuju teritoriju Njujorka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Budući trg smešten je na obali Ist Rivera; Vizuelizacija: Negativ

Najviša kula 198 metara

Razvijen od strane kompanija Soloviev Group i Mohegan, budući plan za Trg slobode razmatra novu organizaciju i strukturu na jednoj od najvećih neizgrađenih parcela na Menhetnu, a čija površina iznosi 2,7 hektara.

BIG je u svom dizajnu predstavio planove za formiranje muzeja, podijuma i četiri okolne kule. Dve od njih, čije su visine 167 i 198 metara, odnosno 50 i 60 spratova, posvećene su stambenim jedinicama, gde će se formirati 1.325 stanova, od kojih je skoro 40% posvećeno trajno povoljnom stanovanju.

Ostale dve kule, svaka sa po 51 spratom, ugostiće dva hotela, kao i konferencijski i zabavni centar. Objekti će dosegnuti visinu od 187 metara, a biće spojeni višespratnim konzolnim mostom na najvišim nivoima, formirajući tako oblik koji podseća na inbus ključ.

Hotelske kule biće spojene višespratnim konzolnim mostom; Vizuelizacija: Negativ

Dve stambene kule sa 1.325 stanova inspirisane su čuvenim modernističkim zgradama Njujorka.

Dizajn je uspostavljen tako da se prilagodi i uskladi sa pravougaonom rešetkastom strukturom Menhetna i omogući čiste koridore ka Ist Riveru i Kvinsu.

Stambene kule su inspirisane čuvenim modernističkim zgradama Njujorka, te se na prikazima mogu videti staklene i aluminijumske fasade povezane u podnožju podijuma.

Dve hotelske kule imaju pak drugačiju sliku, s obzirom na to da su u završnoj obradi u metalu, a povezane su u zoni krova kao bi stvorile vizuelno jedinstvo.

Stambene kule imaće staklene i aluminijumske fasade; Vizuelizacija: Negativ

Jedan par kula predstavlja život grada, a drugi formira urbani prolaz od grada do gornjeg parka i dalje prema Ist Riveru.

„Parovi kula, povezani u podnožju ili na vrhu, okružuju po jedan ugao trga, te jedan predstavlja život grada, a drugi formira urbani prolaz od grada do gornjeg parka i dalje prema Ist Riveru“ – objasnio je za ArchDaily Bjarke Ingels i dodao:

„Postavljen na malom uzvišenju sa pogledom na reku, Muzej demokratije je blizak sused kula i slavi poreklo i evoluciju jednog od najuticajnijih izuma čovečanstva i našu stalnu borbu da izgradimo, održavamo i zaštitimo institucije koje je podražavaju“.

Pogled iz vazduha na zgradu muzeja; Vizuelizacija: Bucharest Studio

Stanište za oprašivače tokom cele godine

Postavljanjem kula na perimetar parcele, oblikuje se obilan javni zeleni prostor, sa prostorima za dečiju igru i igru pasa, a tu je i prostran travnjak za održavanje događaja na otvorenom.

Studio OJB Landscape Architecture dizajnirao je pejzaž na lokaciji kako bi se ugostile autohtone biljke i klimatski adaptirane vrste, dok se istovremeno stvara stanište za oprašivače tokom cele godine.

Pogled na neke od javnih sadržaja u okviru trga; Vizuelizacija: Bucharest Studio

Zgrada muzeja ima oblik Mebijusove trake, spajajući na taj način unutrašnje i spoljnje prostore i omogućavajući uspostavljanje spoljašnjeg šetališta.

Zgrada muzeja je dizajnirana tako da u potpunosti iskoristi svoju lokaciju unutar parka, te objekat ima oblik tzv. Mebijusove trake, spajajući na taj način unutrašnje i spoljnje prostore i omogućavajući uspostavljanje spoljašnjeg šetališta.

Zgrada muzeja u potpunosti iskoristi svoju lokaciju unutar parka; Vizuelizacija: Bucharest Studio

Dva hektara zelenog prostora dostupnog svima

„Urbanistički razvoj ove razmere obično uključuje višespratne podijume sa parkingom i nepristupačnim privatnim sadržajima na krovu podijuma. Freedom Plaza, međutim, oslobađa se tog stereotipa integrišući sve programe podijuma poput parkinga, maloprodaje, sala, igraonica i zabavnih sadržaja ispod nivoa zemlje, što nam omogućava da stvorimo preko 1,9 hektara zelenog prostora dostupnog svima. Namerno jednostavni oblici kula okružuju park kao urbanu oazu sa kulturnim i zajedničkim programima unutar“, rekao je Martin Felkle, partner u BIG-u.

Razvoj teži da bude operativno sa net net-zero emisijom ugljenika, jer koristi Ist River u svom sistemu grejanja, hlađenja i zagrevanja vode. Pejzažnim uređenjem uključeno je i prikupljanje i zadržavanje kišnice, dok zrela stabla na lokaciji pomažu u smanjenju efekta urbanih toplotnih ostrva.

Foto-galerija

Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Bucharest Studio
Vizuelizacija: Negativ
Vizuelizacija: Negativ

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *