Svetski projekti

U Njujorku nikli prelomljeni neboderi od bakra

Šta raditi kada dobijete posao da projektujete stambene zgrade na Menhetnu? Pustite mašti na volju!

Renomirani biro SHoP Architects potpisuje projekat upravo završenog para novih njujorških nebodera koje svojim oblikom i materijalizacijom potpuno dominiraju ali se pritom i savršeno uklapaju u panoramu Njujorku. Naime, one su optočene bakrom a pored toga karakterišu ih i, kako arhitekte kažu, „igrajuće siluete“ kao i most koji povezuje ova dva objekta na visini od 90 metra iznad tla.

Jedna od dve nove stambene kule u Njujorku prelomljena je u vertikali što veoma privlači pažnju.

 

Zgrade pod nazivom American Copper Buildings smeštene su na uglu Prve avenije i 36. ulice, duž obale na Ist riveru. Kule svoj naziv duguju materijalu kojim su zgrade optočene. Naime, za oblaganje fasada utrošeno je čak 1.900 tona bakra! Možete li zamisliti kako izgledaju zgrade od 41. i 48. spratova koje su obložene ovim plemenitim metalom? Morate to videti uživo!

Most sa džakuzijem

Tu, naravno, nije kraj kuriozitetima. Od 27. do 29. sprata postavljen je most dužine 30 metara koji ne služi samo kao topla veza između dva objekta već su u njemu smešteni i bazen, džakuzi, kao i salon za žitelje ovih luksuznih kula, piše Dezeen.

Statička noćna mora karakteriše nižu kulu jer je ona prelomljena u vertikali. Tačno na ovom pregibu nalazi se most koji spaja dve kule.

Ostale pogodnosti za buduće stanare, pored luksuznih apartmana, jesu i fitnes centri sa zidom za penjanje, joga studio, spa sobe, hamam u turskom stilu, kao i usluge keteringa i dečijih igraonica.

Na više od 5,5 hiljada kvadratnih metara nalazi se 761 stambena jedinica. Na raspolaganju su različite strukture stanova: od garsonjera preko trosobnih pa sve do penthaus stanova. Najniža cena stana, i to garsonjere, iznosi oko 3 miliona evra.

Stanovi su opremljeni hrastovim parketom i kvalitetnim uređajima, a u kuhinji, kao i u kupatilu, akcenat je na korišćenju mermera.

Za oblaganje fasada utrošeno je čak 1.900 tona bakra! U narednim decenijama, zgrade će dobiti zelenu boju, poput Kipa slobode.

 

Osnivač studia SHoP Architects istakao je da su inspiraciju za korišćenje bakra na fasadi pronašli u Kipu slobode i dodao: “U narednim decenijama, zgrade će dobiti zelenu boju, poput Kipa slobode.“

Foto: SHoP Architects

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *