Izdvojeno, Svetski projekti

Levitirajući muzej obložen keramičkim diskovima

Prva zgrada Renca Pjana u Španiji biće otvorena 23. maja ove godine.

Centro Botin impresivan je muzej na 10.000 kvadrata koji odnedavno krasi obalu severnog španskog grada Santander. Zgrada na stubovima projektovana je tako da bude izdignuta iznad terena pa sa mora izgleda kao da levitira.

Futuristički objekat podeljen je u dve strukture u obliku slova „D“ koje konzolno izlaze na more.

Fasada muzeja obložena je sa 270.000 keramičkih diskova koji reflektuju boje neba i mora.

 

Fondacija Botin, koja je finansirala izgradnju ovog muzeja, želela je savremeno oblikovanu zgradu koja će privlačiti pažnju. Možda je upravo iz rog razloga Pjano odlučio da njenu fasadu obloži sa 270.000 keramičkih diskova koji reflektuju boje neba i mora.

Kako bi se maksimalno iskoristio pogled na more ali i na istorijski park Pereda, koji je nedavno obnovljen i proširen od strane pejzažnog arhitekte Fernandoa Karunčoa, zgrada ima prozore od poda do plafona.

Centro Botin raspolaže sa 2.500 kvadrata izložbenog prostora, auditorijumom od 300 mesta, učionicama, radionicama, dva restorana, prodavnicom i krovnom terasom. Dok su galerije smeštene u većem volumenu na oba sprata, u manjoj strukturi nalaze se obrazovne prostorije.

Muzej će biti otvoren 23. maja 2017. godine sa tri izložbe. Prva će biti posvećena Carsten Höller, druga Gojinim crtežima, a treća će biti iz stalne postavke Fondacije Botin.

Foto: Renzo Piano Building Workshop

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *