Zabatni zid kao centralni momenat projekta; Foto: Nuno Almendra
Svetski projekti

Pilana iz 18. veka pretvorena u kuću sa slobodnostojećim zabatnim zidom

U portugalskom gradu Oeiras, od nekadašnje pilane napravljena je kuća ušuškana iza slobodnostojećeg zabatnog zida.

Arhitekte Andre Caetano i Ana Fiuza, partneri u poslovnom i privatnom životu, zajedno su radili na projektu transformacije starog objekta u samom srcu portuglaskog grada u rezidenciju. Budući stanari, mladi bračni par, želeo je arhitektonski zanimljiv dom. Dobili su krajnje neobično i zanimljivo rešenje koje u prvi plan stavlja tradicionalni arhitektonski element – zabat.

Zabatni zid je napravljen kao slobodnostojeći element koji pravi granicu između ulice i kuće.

„Volumen stare pilane je bio polazna tačka za ceo projekat. Nameravali smo da sačuvamo volumen objekta, kao i zabat koji se savršeno integrisao u urbano tkivo ovog grada.“, rekle su arhitekte za Dezeen.

Kako bi projekat kuće učinili zanimljivim, arhitekte su svoju pažnju znatno usmerile na tri atrijuma koji stvaraju snažnu vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Prvi se stvara odmah nakon zabatnog zida koji je ostavljen kao samostojeći element koji pravi granicu između ulice i kuće.

Kompaktni spoljašnji prostori pomažu da se u prostorijama stvori osećaj većeg prostora i prozračnosti, dok u isto vreme stvaraju neobično iskustvo prilikom prolaska kroz objekta.

Ostaci kamenog zida iz 18. veka

Pešački ulaz na parcelu, kao i kolski ulaz, kreirani su na zabatnom slobodnostojećem zidu, koji je direktno suočen sa ulicom i potpuno skriva privatne prostore od pogleda prolaznika.

Od vrata vodi staza do prostora sa izdignutom prednjom terasom koja je sa jedne strane obložena ostacima originalnog kamenog zida iz 18. veka.

Nove fasade ponavljaju geometriju originalne konstrukcije, poštujući njeno industrijsko nasleđe.

„Nove fasade ponavljaju geometriju originalne konstrukcije, poštujući njeno industrijsko nasleđe. Međutim, upotrebom vertikalnih lamela i velikih prozora omogućava nove vizuelne odnose sa spoljašnjošću, stvarajući neočekivane okvire sa granicama originalne konstrukcije.“, objasnile su arhitekte.

Dupla spratna visina

U unutrašnjosti, kuća je što se tiče dnevne zone, organizovana kroz prostor duple spratne visine koji se proteže do izloženog kosog krova.

Krovni prozori i veliki otvori doprinose dodatnoj prozračnosti svetlog unutrašnjeg prostora.

Krovni prozori i veliki otvori doprinose dodatnoj prozračnosti svetlog unutrašnjeg prostora.

Minimalistička paleta

U unutrašnjosti je primenjena minimalna paleta materijala, uključujući podove od mikrocementa, radne ploče od krečnjaka i drvenu stolariju.

Foto: Nuno Almendra

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    za mene jako klaustrofobično! nasleđe je nasleđe a život ,život! ovo je nešto između zatvora i bol.ustanove, postoji jedan izuzetno poznat širom sveta ,španski arhitekta koji je osnivač ovakve arhitekture pre 50 godina, sa belim zidovima i belim životom unutar njega. meni se lično ne dopada

Ostavite odgovor

Obavezna polja *