Gods and dreams resort u grčkom gradu Epidaurusu; Render: 314 architecture studio
Svetski projekti

Amfiteatar kao ideja vodilja za grčki hotel ukopan u terasasti pejzaž

Ideja o formiranju soba koje se zajedno razvijaju sa nagnutim terenom seže do morfologije nagnutog grčkog pejzaža i antičkih pozorišnih struktura.

Arhitektonski studio 314 iz Atine predstavio je idejno rešenje projekta nazvan „Gods and dreams resort“, koji je, kako autori objašnjavaju, uspostavljen kao eksperimentalna struktura koja naglašava istoriju i monumentalnost ovog područja.

Kompleks je oblikovan kao stepenasta struktura koju karakterišu krivudave terase koje se suptilno uklapaju u lokalnu topografiju, čime se teži istraživanju i ponovnom osmišljavanju grčkog pejzaža.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Mesto opuštanja i blagostanja potpuno usklađeno s prirodnim okruženjem; Render: 314 architecture studio

Poseban identitet dizajna

Konceptualni dizajn arhitekti je inspirisan svetilištem posvećenim bogu lekarstva Asklepiju u antičkom gradu Epidaurusu, njegovim kontemplativnim i terapeutskim karakterom, kao i morfologijom starogrčkog pozorišta i strmim nizom terasa koje su zapravo autohtone u lokalnom pejzažu, piše DesignBoom.

Vođeni ovim, autori pokušali su da kreiraju poseban identitet dizajna koji je baziran na ovim elementima, a istovremeno se stvori mesto opuštanja i blagostanja, koje je potpuno usklađeno sa prirodnim okruženjem.

Krivudave terase suptilno se uklapaju u lokalnu topografiju; Render: 314 architecture studio

Etaže su raspoređene stepenasto, kako bi se obezbedila optimalna međusobna udaljenost, a samim tim i potrebna privatnost.

Tokom druge faze projektovanja, delovanje arhitekti se baziralo na razvijanju projekta u više slojeva. Cilj je bio formirati više nezavisnih rezidencijalnih „redova“ raspoređenih stepenasto, kako bi se obezbedila optimalna međusobna udaljenost, a samim tim i potrebna privatnost.

Jedinice su ujedinjene kroz preklopni dizajn krovnih nadstrešnica, čime se vizuelno povezane u jedinstvenu celinu koja je u harmoničnom odnosu sa okolnim pejzažem.

Rupe u zoni krovova omogućavaju prodor prirodne svetlosti; Render: 314 architecture studio

Koncept amfiteatarskog rasporeda

Ideja o formiranju privatnih rezidencija za odmor koje se zajedno razvijaju sa nagnutim terenom seže do morfologije nagnutog grčkog pejzaža i grčkih pozorišnih struktura.

Kompleks prati koncept amfiteatarskog rasporeda, dok je svaka pojedinačna struktura dizajnirana kao krivudava fluidna forma.

Krivudavom formom uspostavljeni su otvoreni pogledi na more iz svakog dela; Render: 314 architecture studio

Zahvaljujući vodenim površinama priroda se vizuelno umnožava, dok prodori u krovu omogućavaju prodor prirodne svetlosti.

Na ovaj način uspostavljeni su otvoreni pogledi na more iz svakog dela, a istovremeno uz pojačanu neposrednu vegetaciju i vodene elemente, korisnici prostora se osećaju kao da su potpuno okruženi prirodom.

Zahvaljujući vodenim i reflektujućim površinama priroda se vizuelno umnožava, dok prodori u zoni krovova omogućavaju prodor prirodne svetlosti.

Privatne rezidencije za odmor koje se razvijaju zajedno sa nagnutim terenom; Render: 314 architecture studio

Faktografija

  • naziv objekta: Gods and dreams resort from Epidaurian healing dreams
  • mesto: Epidaurus, Grčka
  • investitor: Sunnyland S.A.
  • autori projekta: 314 architecture studio
  • glavni arhitekta: Pavlos Chatziangelidis
  • renderi: 314 architecture studio

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *