Softver je kompatibilan sa svim operativnim sistemima; Foto: CQC
Softver

Ova domaća aplikacija prati proizvodnju, transport, kontrolu kvaliteta i ugradnju betona

Softver je osmišljen tako da poveže sve učesnike u procesu – gradilište, proizvođača betona i vozače miksera, nadzorni organ i investitora.

Concrete Quality Control, skraćeno CQC, multifunkcionalni je alat čijom primenom je planirano da se digitalizuje i uprosti način poručivanja betona, podigne na viši nivo proces kontrole njegovog kvaliteta, olakša komunikacija svih učesnika u procesu, a da se pritom analiza podataka učini brzo dostupnom.

Iza ovog interesantnog projekta stoji Beograđanin Goran Bajić, koji se već blizu 20 godina bavi proizvodnjom i prodajom betona, učestvovavši tokom karijere u više kapitalnih projekata, od kojih je najponosniji na most preko Morače na projektu auto-puta Bar – Boljare u Crnoj Gori.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Goran Bajić se skoro dve decenije bavi proizvodnjom i prodajom betona; Foto:

Uvezivanje svih procesa proizvodnje

Kako dodaje, tokom karijere pravio je procedure koje su, nažalost, bile produkti grešaka koje su se događale, a upoznavši Uroša Đakovića pokrenut je projekat CQC, s kojim, ističe, njih dvojica žele da pokriju i uvežu sve procese proizvodnje betona.

“Uroš je osoba koju krasi velika energija, kao i  znanje u samom pristupu razvoja biznisa. Tokom svog rada u Delta Holdingu, a nakon toga i kao osnivač startap projekta Beohost, stekao je iskustvo potrebno za podizanje firme u vidu startap formata”, kaže za naš portal Bajić.

Omogućeno je sistemsko praćenje uzoraka koji su neophodni za ocenu kvaliteta ugrađenog betona.

Prema njegovim rečima, osmišljavanjem ovog softvera želeli su da omoguće efikasno poslovanje u betonskoj industriji.

„Usmena komunikacija je zamenjena softverom, dok je takođe omogućeno sistemsko praćenje uzoraka betona koji su neophodni za ocenu kvaliteta ugrađenog betona. Kontinuirano se prate procesi ispitivanja betona, koji se trenutno rade nasumično i ne dele se informacije sa ostalim učesnicima u procesu“, napominje naš sagovornik.

CQC softver stoga predstavlja rešenje koje prati proizvodnju, transport, kontrolu kvaliteta i  ugradnju svežeg betona, povezujući sve učesnike u procesu – gradilište, proizvođača betona i vozače miksera, nadzorni organ i investitora.

Softver je kompatibilan sa svim operativnim sistemima; Foto: CQC
Softver je kompatibilan sa svim operativnim sistemima; Foto: CQC
Šef gradilišta može preko aplikacije i da poručuje beton
Šef gradilišta može preko aplikacije i da poručuje beton
Praćenje isporuke
Praćenje isporuke

Praktična primena CQC softvera

U praksi bi proces primene CQC softvera izgledao ovako:

  • svaki od učesnika u procesu ima svoj nalog;
  • šef gradilišta preko aplikacije može poručivati beton, pratiti transport i dobijati različite izveštaje;
  • operater fabrike betona na jednom mestu ima sve porudžbine, prati realizaciju završenog posla, dobija sve izveštaje o proizvodnji;
  • laborant dobija podsetnik u momentu kada treba da se izvrši kontrola, sve se dokumentuje uz fotografisanje rezultata;
  • vozač ima mapu sa lokacijom koja mu omogućava da izbere najbržu rutu, u toku isporuke svi u nizu dobijaju obaveštenja o tome gde se nalazi vozilo i u kojoj je fazi istovar betona;
  • nadzor i investitor imaju mogućnost praćenja da li su svi procesi završeni prema planu.
Od ugradnje do kontrole betona; Foto: Pixabay

Ukoliko klijent ima posebne zahteve, planiramo da softver razvijamo i dalje, sa tim da to ne utiče na trenutnu funkcionalnost.

Kako dodaje naš sagovornik, sve faze u procesu se beleže i ukoliko dođe do neke greške može se utvrditi uzrok problema, dok se softver može koristiti na računaru, tabletu ili telefonu, bez obzira na operativni sistem.

Test faza i naplata

„CQC softver je u fazi testiranja sa dva odabrana klijenta i planiramo da početkom aprila počne sa korišćenjem kod drugih korisnika.“, kaže Bajić.

Plan je da naplata bude mesečna, po kubnom metru isporučenog betona.

Softver je kompatibilan sa svim operativnim sistemima.

„Ukoliko klijent ima posebne zahteve, planiramo da softver razvijamo i dalje, sa tim da to ne utiče na trenutnu funkcionalnost“, zaključuje na kraju za Gradnja.rs Goran Bajić.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *