Visina stubova mosta Moračice je 160 metara
Aktuelno

Spaja se najviši most na prostoru bivše Jugoslavije

Nakon što su krajem prošle godine završeni svi stubovi na prioritetnoj deonici autoputa Bar – Boljare, uskoro kreće i spajanje rasponske konstrukcije.

Kapitalni projekat u Crnoj Gori ima svoju kapitalnu sekciju – most Moračica na autoputu koji je osmišljen da poveže luku Bar na crnogorskoj jadranskoj obali sa susednom Srbijom. Do sada je izliveno oko 100 od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije mosta Moračica, na deonici auto-puta Bar-Boljare, izjavio je glavni inženjer na Sekciji jedan Duško Rondović i dodao da očekuje da će spajanje rasponske konstrukcije najvišeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije biti završeno početkom naredne godine.

– Na svih pet stubova mosta izliveno je od 10 do 12 metara rasponske konstrukcije sa obe strane. Izlivanje se radi u segmentima čija se dužina kreće od 2,5 metara do četiri metra. Kako budemo prilazili sredini raspona mosta segmenti će biti duži, tako da ćemo onda malo i ubrzati dinamiku radova – rekao je Rondović za podgoričke Vikend novine.

Spajanje rasponske konstrukcije najvišeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije biti završeno početkom naredne godine.

Prema njegovim rečima, za izlivanje jednog segmenta rasponske konstrukcije radnicima treba 10 do 12 dana. Rondović naglašava da je sam proces dosta složen.

– Prvo se pomera oplata, koju potom postavljamo. Sledi armiranje segmenta, ubacivanje kablova i betoniranje. Kada završimo betoniranje, zatežemo kablove – objašnjava Rondović i dodaje da nakon toga sledi postavljanje vodovodnih instalacija, vetrobrana, ograda, asfalta, osvetljenja.

Impresivne brojke

Kako se navodi, za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će se u nju ugraditi 5.200 tona armature.

Most je projektovan za maksimalnu brzinu vetra od 30 metara u sekundi.

Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *