Građevinarstvo, Izdvojeno

Ovako će izgledati novi most u Budimpešti preko Dunava

Nagrađeno rešenje dobijeno je na prvom međunarodnom konkursu u Mađarskoj za projekat mosta održanog u poslednjih 120 godina.

Na osnovu pozivnog međunarodnog konkursa, o kojem smo ranije pisali, izabrano je pobedničko rešenje novog mosta u Budimpešti koje potpisuje renomirani arhitektonski biro UNStudio iz Holandije. Oni su sa svojim rešenjem mosta preko Dunava, koji će povezivati Budim i Peštu preko ostrva Čepel, počistili konkurenciju među kojima je bila i slovenačka firma koja potpisuje Most na Adi. To je elegantni beli most na kablovima koji će podstaći bolji razvoj zapostavljenih delova grada.

Most predstavlja znak dobrodošlice pa zato dva pilona imitiraju formu raširenih ruku.

Novi most omogući će održiviji transport u Budimpešti jer on u isto vreme kombinuje putnu, tramvajsku, biciklističku, kao i pešačku mrežu, piše Inhabitat.

Zamišljeno je da most predstavlja znak dobrodošlice pa zato dva pilona, koji nose konstrukciju mosta, imitiraju formu raširenih ruku.

„Bilo je neophodno osmisliti rešenje tako da most bude u harmoniji sa Budimpeštom, što duguje konfiguraciji svoje okoline ali i budućoj viziji grada. Takođe je bilo važno da most omogući slobodan pogled ispod kao i iznad nivoa saobraćajnice.“, rekao je Ben van Berkel iz UNStudija.

 

Dimenzije mosta

Sa rasponom između pilona od 220 metara, most se proteže sa jedne obale na drugu dužinom od 500 metara. Dva trouglasta pilona biće visoka 93 metra, njegova najviša tačka biće na 184 metru, a kako bi se obezbedio plovni put put most će na sredini biti visok 116 metara.

Šansa za jug

Osim potrebe za savladavanjem Dunava u ovoj zoni grada, most bi trebalo da podstakne razvoj ove gradske zone u kojoj je nekada bila industrija koja je vremenom zamrla. Nova saobraćajna veza trebala bi da omogući da južna Budimpešta procveta.

 

Rendering: VA Render via UNStudio

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jelena Veljkovic

    Cestitam.Most je predivan! Novo ruho odslikava prijateljski naklonjen narod Madjarske,i napore drzavnog vrha da prenese pozitivne note istorijskog nasledja.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *