CopenHill nudi još jednu rekreativnu aktivnost u okviru objekta… zapravo na objektu; Foto: Walltopia
Građevinarstvo

Najviša stena za penjanje napravljena na fasadi elektrane u Kopenhagenu

Elektrana na smeće sa skijaškom stazom na krovu sada ima još jednu atrakciju koja će privući alpiniste i sve ljubitelje ovog ekstremnog sporta.

CopenHill, zgrada u kojoj se spaljivanjem otpada proizvodi energija za toplu vodu i grejanje, i koja na svom krovu ima stazu za skijanje, dobila je i najviša veštačka stena za penjanje na svetu.

Zgrada koju je projektovao slavni BIG već je bila dovoljno upečatljiva, ali sa ovom atraktivnom dodatnom aktivnošću visokom 80 metara svakako će privući još više pažnje ali i posetilaca.

Skijanje na krovu zgrade, a penjanje na fasadi; Foto: Walltopia

Stena za penjanje visoka je 80 metara, a montirana je na fasadi upotrebom 55 tona čelika.

Fasada objekta, izvedena u kombinaciji stakla i aluminijuma, sada je razigrana neočekivanom zonom čija površina, od 1.200 kvadratnih metara, predstavlja izazov za ljubitelje ovog ekstremnog sporta.

Kompanija Walltopia, koja se bavi izgradnjom stena za penjanje (free climbing), zadržala je jedinstveni obrazac fasade kombinovan otvorima i blokovima, uz dodatak neophodnih elemenata kako bi se omogućilo penjanje uz fasadu u kontinuitetu, piše Newatlas.

Stena za penjanje visoka je 80 metara; Foto: Walltopia

Četiri zone

Sa visinom od 80 metara, zid je podeljen u četiri zone kako bi penjači mogli da prave potrebne pauze tokom njihovog uspona ka vrhu. Takođe, zid nudi penjanje različitih stepena težine, gde je najlakši naravno zoniran pri dnu i sve postaje teže sa većim usponom.

Pleksiglas i čelik

Posebna pažnja je usmerena ka postojećem dizajnu fasade kako bi se nastavila estetika, ali i dopustio protok prirodne svetlosti u unutrašnjost. Ovo je zahtevalo pažljivo kombinovanje pleksiglasa i stakloplastike, kao i 55 tona čelika koji su omogućili stabilnost zida pri skandinavskim vremenskim uslovima.

Izgradnja free climbing zida završena je još u novembru ali je odlučeno da se sačeka proleće kako bi se dodali elementi za penjanje. Rute za penjanje su sada završene ali planirano otvaranje sada je odloženo zbog koronavirusa.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *