Kompleks se nalazi na Staroj planini, u mestu Vrelo, na 730 m nadmorske visine; Foto: Mladen Jovanović
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2020

Kuće za odmor radnika pekare – Branković Mountain Resort na Staroj planini

Pogledajte kako je vlasnik Pekare Branković, u ambijentu poznatom po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciji i biciklizmu, napravio nesvakidašnji objekat za smeštaj svojih radnika.

Kako se pandemija koronavirusa širi, sve više ljudi razmišlja o preseljenju u manja mesta, predgrađa ili mesta bliže prirodi, a postojeće kuće za odmor da adaptiraju u životni prostor. Povećanu potrebu za boravkom u prirodi i slobodu koju ona pruža za stanovnike gradova, vlasnik pekare Branković prepoznao je još pre tri godine pa je na Staroj planini, podigao Branković Mountain Resort.

Objekti su postavljeni kaskadno i organizaciono rešeni kroz četri različita funkcionalna tipa; Foto: Mladen Jovanović

Kaskadni kompleks nalazi se u gustoj šumi, na 730 metara nadmorske visine.

Uklapanje objekta sa postojećim ambijentom i efekat koji ima na okolinu je jedan od osnovnih zadataka koji svaki arhitekta ima pred sobom tokom rada na projektu, a ako je objekat koji treba da se izgradi u samom srcu prirode, onda je odgovornost i zadatak još veći. Kakva arhitektura je dostojna prirode i njene bliskosti?

Izuzetno vešt primer povezivanja arhitekture i okolnog ambijenta predstavlja Branković Mountain Resort, ostvarenje projektnog biroa Alterno Inc iz Niša, autorskog tima Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Već nagrađivani projekat ovog biroa (velika nagrada Trijenala u Nišu 2018. godine) oslikava pravi pristup rešavanju ove problematike.

Investitor je hteo da u ambijentu u koji je poznat po ribolovu, stazama za šetnju, rekreaciju i biciklizam napravi objekte za smeštaj radnika Pekare Branković, čiji je i vlasnik. Planirano je kao mesto koje bi poslužilo odmoru, unapređenju međusobnih odnosa zaposlenih i održavanju team buildinga. Ukupan smeštajni kapacitet apartmanskog naselja je 20 ležaja koji zaposleni mogu koristiti tokom čitave godine.

Kompleks Branković Mountain Resort na Staroj planini izgrađen je 2017. godine; Foto: Mladen Jovanović

Događaj u srcu parka prirode

Kompleks se nalazi na Staroj planini, u mestu Vrelo, na 730 metara nadmorske visine, gde je smešten u gustoj šumi u delu koji presecaju dve reke i sadrži pet objekata apartmansko-bungalovskog tipa.

Na zakošenom terenu, na parceli površine 1.500 m2, objekti su postavljeni kaskadno i organizaciono rešeni kroz četri različita funkcionalna tipa. Svi tipovi stambenih jedinica imaju interno dvorište kao i pristup zajedničkim platoima za boravak i rekreaciju i kuhinji koja služi za okupljanje.

Objekat tipa „A“ je spratnosti P+Pk i projektovan je tako da se u prizemlju sastoji od ulaznog hola, toaleta, kuhinje sa pultom za ručavanje i denivelisanog dnevnog boravka. Internim stepeništem prizemlje je povezano sa potkrovljem, gde se nalaze dve spavaće sobe, mini wellness sa toaletom i jedna pomoćna prostorija.

Ostali objekti su galerijskog tipa i sastoje se od ulaza, dnevnog boravka, mini kuhinje sa delom za ručavanje, toaleta i stepeništa kojim se dolazi do galerije na kojoj je smeštena spavaća soba.

Osnova

Konstrukcija

Konstruktivni sistem je projektovan kao zidana konstrukcija sa nosećim zidovima od blokova u oba pravca, osim podrumskih zidova podzemnog pomoćnog objekta koji su od armiranog betona. Međuspratna konstrukcija je monolitna betonska ploča livena na licu mesta, osim za “Tip A” gde je projektovana kao sitnorebrasta tipa Fert. Objekt je fundiran na trakastim temeljima.

Kosi krovovi se pokrivaju crnim ravnim crepom na daščanoj oplati, na koju je prethodno postavljena ter hartija sa vrućim premazom, sa potkonstrukcijom od letvi (zbog provetravanja).

Fasada objekta je od četinara sa visokim sadržajem smole; Foto: Mladen Jovanović

Povratak tradicije kroz savremen pristup

Velika pažnja je posvećena materijalizaciji. Fasada objekta je od četinara sa visokim sadržajem smole iz šume sa obronka Stare planine i kamena iz lokalnog kamenoloma, materijala koji mogu da odgovore klimi zastupljenoj na planini i koji na pravi način komuniciraju sa okolinom.

Sakriveni sistem vezivanja i vertikalno postavljanje talpi, drvenoj fasadi daje elegantan i masivan izgled.

Specifičan vizuelni, prostorni doživljaj, doprinosi drvena fasada. Sakriveni sistem vezivanja (postavljen na drvenoj potkonstruciji sa termoizolacijom i slojem za provetravanje) drvenoj fasadi daje masivni i elegantan izgled, dok većem taktilnom utisku doprinosi vertikalno postavljanje talpi. Svi potporni zidovi, staze i platoi obloženi su kamenom, i na taj način doprinose boljem uklapanju čitavog kompleksa u prirodno okruženje.

Talpe su postavljanje vertikalno sa sakrivenim sistemom vezivanja; Foto: Mladen Jovanović

Maksimalno iskorišćenje vizura

Veći stakleni portali u prizemnoj etaži u dnevnoj zoni kao i staklene partije koje se provlače kroz obe etaže i završavaju krovnim prozorom, dodatno otvaraju mogućnost da se unese deo pejzaža i doživi priroda iz unutrašnjosti objekta.

Dosta smo vodili računa i o ukupnom doživljaju prostora iz ugla korisnika objekata. Dispozicija otvora na fasadi pažljivo je određena kako bi korisnicima prostora pružila maksimalno iskorišćenje vizura u sve tri dimenzije, u svakom trenutku eksploatacije prostora, a u isto vreme obezbedila dovoljno privatnosti“ – ističu autori.

Autori su kroz savremeni pristup arhitekturi prikazali dizajn jednostavnih formi oslobođen suvišnog, oslonjeni na lokalnu tradiciju i tradicionalne materijale, stvorili su objekte vredne prirode, jednostavne i harmonične, kakva ona u svojoj suštini i jeste.

Maksimalno iskorišćenje vizura u sve tri dimenzije; Foto: Mladen Jovanović
Kompleks za odmor radnika smešten je u gustoj šumi; Foto: Mladen Jovanović

 

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Presek A-A
Presek A-A
Presek B-B
Presek B-B

Faktografija:

 • autori: Alterno Inc.
 • autorski tim: Đorđe Kitić, Dušan Nikolić, Ivana Veličković, Mirjana Nikolić, Dejan Knežić
 • klijent: Pekare Branković d.o.o.
 • izvođač: Tončev gradnja d.o.o.
 • lokacija: Vrelo, Stara planina (Pirot)
 • površina: 250m2
 • površina parcele: 1.500m2
 • godina projektovanja: 2010.
 • godina realizacije: 2017.
 • fotografija: Mladen Jovanović

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

8 komentara

 1. Anton

  Odlično! Svetski nivo arhitekture, ovako na prvi pogled.

 2. Dragan Marković

  Svetski, a naše 😎

 3. Vladana

  Izmisljeno za reset. Priroda je zakon.

  1. Draganić

   Ne znam šta ti se ovde sviđa?
   Terase su premale, kuće previše blizu.
   Nemaš privatnost, svako može da ti pogleda kroz prozor.
   Dosta promašeno rešenje.

   1. srbad

    Ti si ili slep ili nisi pogledao osnovu. A mozda zivis u nekoj zabiti gde nema komsije kilometrima pa ti je ovo gusto.

 4. Jovana G. S.

  Prepoznatljiv rad! 👏

 5. Luka Kankaraš

  Ćao Mladene, može li kontakt?

 6. Ranko Tomić

  Lepo ljudi, svaka čast! Drago mi je kad vidim da kolege urade ovako nešto!

Оставите одговор

Obavezna polja *