Arde Line drvene montažne kuće mogu biti prizemne i spratne; Foto: Arde Line
Domaći projekti, Intervju

Arde Line montažne kuće iz Niša za Švajcarsku i ceo svet

Ove montažne kuće od drvenih panela montiraju se za svega nekoliko dana i to po ceni već od 600 evra/m2 za sivu fazu.

Interesovanje za montažnim kućama ne prestaje. Pored solarnih panela, montažne kuće su i ove godine najčitanija tema na našem portalu.

Međutim, iako smo pisali o proizvođačima montažnih kuća u Srbiji, ali i pojedinačnim popularnim modelima kao što su Woodcraft montažne kuće, Box House ili Adria Home, do sada nismo imali prilike da se više posvetimo Arde montažnim kućama.

Ove montažne kuće proizvode se u Lazarevom Selu, nadomak Niša, a montiraju se širom Evrope. Mogu biti prizemne i spratne, slobodnostojeće ili udvojene, a proizvode se od drvenih panela. Ono što ih izdvaja na tržištu su kvalitet, skladne proporcije i savremen dizajn.

Iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa Aleksandrom Đorđevićem, osnivačem firme Arde Line. Dotakli smo tema proizvodnje, materijala i montaže, ali i cena, rokova isporuke i iskustva dosadašnjih korisnika.

Da li ste već pročitali?

Arde Land: Energetski efikasno naselje od montažnih kuća u Nišu

Ova dvojna kuća u Nišu je u potpunosti montažna; Foto: Arde Line

Konstrukcija je od lepljenog lameliranog drveta koje mora da zadovolji određene zahteve po pitanju procenta vlage i klase.

Od kojih materijala se prave Arde montažne kuće?

Akcenat jeste upotreba prirodnih materijala, koji kroz sam proces nastajanja, a i kasnije kroz eksploataciju nemaju negativan uticaj na okolinu.

Glavna konstrukcija je od lepljenog lameliranog drveta koje mora da zadovolji određene zahteve po pitanju procenta vlage i klase, kamena vuna kao termoizolaciona ispuna i vidiwal ploče.

Svi ugrađeni materijali su sertifikovani i prihvaćeni na evropsko tržište. Najbitnija činjenica jeste da sklop ovakvih materijala stvara zdravo okruženje i doprinosi uštedi energije za grejanje i hlađenje.

Ovaj objekat u Ženevi izveden je od drvenih montažnih panela; Foto: Arde Line

U ponudi su indivudualne, dvojne, prizemne i višespratne tipske kuće koje su uglavnom organizovane na dnevne i noćne zone.

Kakvi modeli kuća postoje u vašem asortimanu?

Naše modele smo kreirali na način da funkcionalno i estetski budu prilagođeni što većem broju kultura. Imamo indivudualne, dvojne, prizemne i višespratne tipske kuće koje su uglavnom organizovane na dnevne i noćne zone.

Kuće su prepoznatljive kubične forme sa čistim belim fasadama, u kombinaciji sa dekorativnim drvetom.

Tu su i nešto klasičniji modeli sa kosim krovom i drvenom fasadom.

Da li je moguće graditi kuću po „custom“ projektu?

Zahvaljujući timu arhitekata koji rade na razradu i prilagođavanju svakog projekta i mogućnosti da prilagodimo proizvodnju, moguće je raditi po „custom“ projektu.

Često parcela na kojoj se montira objekat zahtevaju neka prilagođavanja i poštovanje određenih propisa. Ako na to dodamo da svaki korisnika ima neke svoje zahteve, tipske kuće uglavnom nisu izbor.

Do sada nismo napravili dva identična objekta. Težimo tome da ispoštujemo sve zahteve kupaca, tako da najčešće radimo po projektu investitora.

Arde Line montažne kuće mogu biti modernog ili tradicionalnog dizajna; Foto: Arde Line
Šta sve dolazi sa kućom? Do kojeg nivoa opreme radite?

Naša osnovna ponuda je siva faza koja obuhvata objekat sa ugrađenom fasadnom stolarijom, sa završnom fasadnom obradom, pokrivanjem krova, postavljenom limarijom. To je najčešće nivo koji radimo kada je u pitanju izvoz zbog logistike.

Dodatno nudimo i pločasti nameštaj po meri korisnika u saradnji sa firmom ASM Interno. Veliki broj investitora zahteva od nas da pokrijemo što više pozicija po sistemu ključ u ruke. U Srbiji uglavnom radimo taj sistem. Nivo opreme zavisi od zahteva korisnika i od lokacije objekta.

Da li su montažne kuće energetski efikasne?

U ponudi imamo više tipova konstrukcija. Ali, sa sigurnošću možemo reći da svaki od njih ima dobre termičke koeficijente, tako da su objekti energetski efikasni.

Kako smo već naveli, mi smo specifični po tome što smo prvi objekat radili za švajcarsko tržište. Kako je njima ekološka svest na visokom nivou, kao i očuvanje energije, mi smo našu standardnu konstrukciju prilagodili njihovom sistemu.

Šta je potrebno za postavljanje Arde montaže kuće?                                                                 

Potrebna je betonska podna ploča na kojoj se montira objekat, kao i prilazni put za mehanizaciju do mesta montaže.

Naš sistem je primenjiv samo za objekte i delove objekta iznad zemlje.

Ovaj atipičan objekat u sklopu kompleksa manastira Sv. Đorđe u Temskoj izveden je od montažne konstrukcije; Foto: Arde Line

Objekat od 200 m2 montira se 4 dana. Još desetak dana potrebno je za završne fasaderske radove, pokrivanje krova i postavljanje limarije.

Kako se Arde montaže kuće proizvode, a kako montiraju?

Proizvodnji objekta prethodi tehnička priprema projekta, statički proračun konstrukcije i radionički crteži. Ovo je ujedno najduži proces u jednom ciklusu nastajanja objekta.

Ovako pripremljeni elementi se sklapaju u panel, a paralelno se radi sklapanje fasadnih zidova, unutrašnjih zidova i krovnih panela. U sam proces proizvodnje učestvuju mašine za obradu drveta, CNC mašine, optimizeri, 50 obučenih radnika i sav proces prati stručni nadzor.

Nakon sklapanja panela, ugrađuje se fasadna stolarija i fasadna termoizolacija, a takvi paneli su spremni za transport. Transport panela se vrši specijalizovanim kamionima, a utovar i montaža kranski. Pakovanje panela u kamion je takođe prema unapred pripremljenom planu i prati dinamiku montaže jer se montaža vrši direktno iz kamiona.

Ako uzmemo za primer objekat površine 200 m2, montaža će trajati 4 dana. Pored toga, još desetak dana za završne fasaderske radove, pokrivanje krova i postavljanje limarije.

Koji je rok isporuke od momenta poručivanja?

Za našu organizaciju rokovi su veoma bitni. Planiranje proizvodnje se radi više meseci unapred. U ovom trenutku, na samom kraju godine, mi smo isplanirali proizvodnju do septembra 2023. godine.

Usklađivanje i priprema projekta je deo koji oduzima najviše vremena, dok su proizvodnja i montaža dosta brži proces.

Uzećemo ponovo primer objekta od 200 m2. Od trenutka potvrde projekat od strane klijenta, potrebno je 30-ak dana za razradu, proizvodnju i montažu objekta u sivoj fazi.

Koja je cena kuće po kvadratnom metru?

Okvirna cena u sivoj fazi je u oko 600 evra/m2, bez PDV-a.

Cena izrade kuće po sistemu „ključ u ruke“ zavisi od nivoa opreme.

Arde Land 1 je prvo energetski efikasno naselje montažnih kuća u Nišu; Foto: ArdeLine

Okvirna cena montažne kuće u sivoj fazi iznosi oko 600 evra/m2 plus PDV.

Koliko ste ovakvih kuća uradili u Srbiji?

U Nišu imamo 9 stambenih objekata. U Lazarevom Selu je jedan poslovni, dok je trenutno u završnoj fazi jedna lovačka rezidencija u okolini Bora. Takođe smo učestvovali i u izgradnji apartmanskog objekta na Kopaoniku, čiji je autor arhitekta Lazar Kuzmanov.

Posebno smo ponosni na objekat koji smo radili u okviru kompleksa manastira Sv. Đorđe u Temskoj. To je atipičan projekat. Zahtev je bio da se sagradi konak koji će po arhitekturi biti uklopljen sa susednim objektima koji su nastali u XIV veku. Ovaj konak je objekat koji je imalo prilike da vidi veliki broj ljudi, verovatno ne znajući da se radi o montažnom objektu.

Kompanija Arde Line učestvovala je u izgradnji apartmanskog objekta na Kopaoniku; Foto: Arde Line
Kakve reference imate u inostranstvu?

U Evropi smo uradili, do sada, preko 20 objekata. Među njima je osim stambenih kuća bilo i stambenih četvorospratnih zgrada, ugostiteljskih objekata  i dosta različitih i izazovnih objekata.

Što se tiče korisnika iz inostranstva, njima je ovaj sistem dosta približniji, pogotovu ako uzmemo u obzir da oni dobijaju subvenciju za energetski efikasne objekte i upotrebu ekološki prihvatljivih materijala. Kod nas u Srbiji bilo dosta pozitivnih reakcija jer od montažne kuća nisu imali ovakva očekivanja.

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. miki

  ahh ovaj objekat u ženevi oduzima dah koliko je dobar! sve pohvale vlasiku i firmi svaka čast! sjajno!

 2. Miodrag iz Peći

  Svi oni koriste panele iz Ivanjica i prosečna cena kvadrata u sivoj fazi je od 250 – 350 evra, dok kljuć u ruke košta najviše 550 – 650 evra. Znači, ovo je samo obična karamela upakovana u šljašteći celofan.

 3. alex

  I cene su im svajcarske i za ceo svet sem za nase trziste vidim

 4. Rade

  Siva faza 600€ bez pdv-a? Za baraku? Pa toliko ce me kostati kuca od cvrstog materijala cak i manje! Ko koga ovde laze?

 5. Borisav

  Ma ovo nije za nas sirotinju vec za inostranstvo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *