Budući izgled Instituta ”Dr Vukan Čupić”; Render: Bureau Cube Partners
Domaći i regionalni projekti

Predstavljen budući izgled Instituta za majku i dete u Beogradu

Osim dogradnje postojećih objekata, planirana je i izgradnja novih kapaciteta i sadržaja, od kojih je najznačajniji novi hirurško-pedijatrijski blok.

Kompleks jedne od najvećih i najznačajnih dečijih bolnica u regionu, Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ”Dr Vukan Čupić” na Novom Beogradu, trebalo bi uskoro da bude rekonstruisan i dograđen prema projektu firme Bureau Cube Partners.

Nakon sprovođenja prostorne i programske analize, te pripreme preliminarnog koncepta, a potom i kompletnog Idejnog arhitektonskog rešenja kompleksa, proces projektovanja trenutno je u fazi potvrđivanja Urbanističkog projekta pred nadležnim organom uprave grada Beograda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kako saznajemo, projektnom dokumentacijom su pored intervencija iz domena potpune rekonstrukcije, planirane i intervencije na izgradnji novih i dogradnji postojećih objekata, kapaciteta i pripadajućih sadržaja kompleksa čija će ukupna BRGP iznositi oko 40.000 m2.

Za potrebe odvijanja mirujućeg saobraćaja, projektovana je i podzemna garaža sa oko devedesetak parking mesta uključujući i mesta namenjena osobama sa posebnim potrebama.

Ukupna BRGP budućeg kompleksa iznosiće oko 40.000 m2; Render: Bureau Cube Partners

Predviđeno je i potpuno uklanjanje pojedinih njegovih delova, ali i izgradnja novih kapaciteta.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta nalazi se u otvorenoj blokovskoj celini kao delu tipične novobeogradske matrice zaokružene stambenim blokovskim strukturama i korpusima karakterističnim za predmetno područje, što je dodatno, shodno sagledivosti kompleksa iz različitih pravaca, referisalo i visok stepen projektantske posvećenosti kako u iznalaženju adekvatnog i atraktivnog rešenja oblikovnog integriteta kompleksa tako i njegovog vizuelnog identiteta ostvarenog kroz materijalizaciju fasadnih platana, kažu u Bureau Cube Partners.

Idejnim rešenjem, uz implementaciju prethodno sprovedenog valorizacionog postupka i prostorno-programske analize, projektovan je kompleks sa jasno diferenciranim funkcionalnim segmentima, koji sada svojim gotovo istorodnim oblikovnim karakterom učestvuju u formiranju jedinstvene prostorne celine.

Pored samih intervencija na postojećim korpusima u okviru kompleksa, njihovom rekonstrukcijom i/ili dogradnjom, predviđeno je i potpuno uklanjanje pojedinih njegovih delova, ali i izgradnja novih kapaciteta i sadržaja od kojih je najznačajniji novi hirurško-pedijatrijski blok sa hitnim prijemom, sterilnim blokom i intenzivnim negama kojima se u uslovima hitnosti i potrebama za brzim intervencijama pristupa iz pravca ulice Radoja Dakića preko kružnog toka projektovanog ispred samog ulaza radi najefikasnijeg, neometanog kretanja vozila.

Nad svim nižim korpusima kompleksa predviđeni su ozelenjeni ravni krovovi; Render: Bureau Cube Partners

Zdravstvena nega i zaštita odvijaće se u uređenom, oblikovno i funkcionalno zaokruženom, sistemski integrisanom kompleksu.

Kroz proces arhitektonskog i tehnološkog projektovanja, te sprovedenih programskih i prostornih analiza, implementirane su sve prednosti i afirmativni produkti koji se prvenstveno odnose na savremene zahteve i svetske trendove kod funkcionisanja zdravstvenih sistema i institucija ovog tipa, uz njihovo funkcionalno i eksploataciono povezivanje, čime se ciklus od kurativnog do palijativnog procesa pružanja zdravstvene nege i zaštite, uz kontaktnu i neposrednu primenu naučnih dostignuća u medicinskoj teoriji i praksi u celini, odvija u uređenom, oblikovno i funkcionalno zaokruženom, sistemski integrisanom kompleksu.

14 spratova, zid zavesa i firbo betonski paneli

Idejnim rešenjem rekonstrukcije i dogradnje ostvarene su različite spratnosti pojedinih njegovih delova do najviše spratnosti ostvarene na delu kompleksa namenjenog stacioniranju, čija je projektovana spratnost Po+Pr+14 sa uključenom tehničkom etažom.

Kada je reč o izboru primenjenih materijala u procesu projektovanja, autori navode da su implementirani osnovni principi u pogledu sistemske primene savremenih materijala visokih likovno-estetskih svojstava, kvaliteta, elegancije, trajnosti i vizuelne kompatibilnosti.

Prostorna oblikovna razuđenost samog kompleksa u kontekstu horizontalne i vertikalne regulacije sugeriše vizuelnu celovitost koja je i ostvarena primenom ventilisanih fasadnih sistema u kombinaciji sa strukturalnom zid zavesom i naglašenim horizontalnim potezima obrađenim u fibro betonskim panelima. Oni su sinhronizovano postavljeni spram brisoleja projektovanih u polihromatskom maniru, kako bi se obezbedila kontrola nad intenzitetom i stepenom osunčanosti u različitim periodima godine.

Nad svim nižim korpusima kompleksa predviđeni su ozelenjeni ravni krovovi, sa odgovarajućom termičkom i hidroizolacionom zaštitom, dok su slobodne površine organizovane kroz sistem zelenih nezastrtih i zastrtih površina, kao i adekvatnih kolskih i pešačkih popločanih površina, uz primenu eksterijerskog mobilijara visokog kvaliteta, savremenog nivoa opremljenosti i primenjenog dizajna.

Najviša spratnost ostvarena je na delu kompleksa namenjenog stacioniranju; Render: Bureau Cube Partners

Početak radova verovatno do kraja godine

Rokovi za kompletiranje dela investiciono-tehničke dokumentacije, u ovom slučaju Projekta za građevinsku dozvolu (PGD-a), namenjenog ishodovanju Građevinske dozvole planirani su za kraj drugog kvartala 2022. godine.

Rokovi za početak radova su okvirno opredeljeni za kraj 2022. godine, dok se period završetka očekuje nakon 24 meseca od momenta početka njihove realizacije.

Pored sredstava namenjenih finansiranju pripremnih procesa, koja između ostalog uključuju i sve faze projektovanja i pribavljanje odgovarajućih dokumenata shodno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, obezbeđena su i finansijska sredstva, referisana na osnovu strukovnih projekcija, a kojima će biti omogućena nesmetana realizacija projektovanog rešenja, kažu na kraju iz Bureau Cube Partners za naš portal.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    mislim da će ćitav severni deo novog beograda konačno odahnuti i prodisati nakon 50 godina sistematskog trovanja vazduha do krajnjih granica od strane ložionice instituta za majku i dete! živeli!

  2. Marko

    S obzirom na to da zivim 35 godina u ulici gde se nalazi Institut, mogu reci ovo je sramota i sminkanje jedne zgrade koja je oronula i bespravno podivljalih zgrada u kompleksu Instituta. muceni lekari i medicinsko osoblje na kraju ispasta kroz male plate. Vozeci se autobusima i parking nece biti za njih. Inace zgrada koja je vec 19 godina u izgradnji i dalje skuplja vodu u 24. Bloku!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *