Domaći projekti

Branislav Mitrović: Upravna zgrada Hidroelektrane na Drini

Zgrada od kamena, drveta i stakla dominira trgom u Andrićgradu ali se u isto vreme savršeno uklapa s okolinom.

Biro Mitarh na čelu sa Branom Mitrovićem i koautorima Ognjenom Krašnjom i Katarinom Tešić uradio je projekat savremenog poslovnog objekta  koji je ujedno istovremeno i fluidni javni prostor.

Rešenje je dobilo Prvu nagradu na međunarodnom konkursu za poslovni objekat Hidroelektrana na Drini. Objekat iz konkursa postavljen je na desnoj strani reke Drine a praktično u pravcu mosta Mehmet paše Sokolovića u Višegradu. Objekat sa konkursa je savremenog izraza i materijalizacije koji korespondira sa okruženjem u kojem je postavljen, a posebno sa čuvenim mostom.

Zbog raznih proceduralnih i zaštitarskih problema na nivou Evropske Unije nije realizovan objekat sa konkursa. Tada je odlučeno da se objekat dislocira na poziciju Andrićgrada. Obzirom na novu poziciju i urbanističke uslovljenosti projektovan je i potpuno novi objekat, takođe od strane biroa Mitarh, pod vođstvom Brane Mitrovića.

hidroelektrana-andricgrad-02

Svojom materijalizacijom, tradicionalnim stilom graditeljstva koji se pre svega odlikuje u autentičnom slogu kamena na fasadi, objekat deluje kao da je oduvek bio na ovom mestu.

Odmah pored upravne zgrade Hidroelektrane na Drini  nalazi se Crkva posvećena Svetom velikomučeniku caru Lazaru.

hidroelektrana-andricgrad-03

Drveni prozori odlično se ističu na kamenoj fasadi.

hidroelektrana-andricgrad-05

Dominantni ulazni hol u kombinaciji kamena, drveta i stakla.

hidroelektrana-andricgrad-04

hidroelektrana-andricgrad-06

hidroelektrana-andricgrad-16hidroelektrana-andricgrad-07

Unutrašnja organizacija prostora je u skladu sa standardima savremenog poslovanja. Ideja je bila da se stvore prozračni ambijenti koji će vizuelno komunicirati s celim okruženjem.

hidroelektrana-andricgrad-08

Fleksibilnost radnog prostora ostvarena je uvođenjem laganih pregrada, koje omogućavaju organizaciju radnog prostora na više načina i stvaranje novih ambijenata. U unutrašnjoj organizaciji, predviđena su i mesta okupljanja – odmora, koji mogu biti i otvorena – terase i unutrašnji trg.

hidroelektrana-andricgrad-09 hidroelektrana-andricgrad-10 hidroelektrana-andricgrad-11

Upravna zgrada hidroelektrane čini deo centralog trga Andrićgrada.

hidroelektrana-andricgrad-12 hidroelektrana-andricgrad-14 hidroelektrana-andricgrad-15

hidroelektrana-andricgrad-13

Foto: via Branislav Mitrović

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. DM

    Živim u zgradi koju je projektovao Brana Mitrović i svi se krstimo na neka rešenja. Pitao sam se da li je taj ko je projektovao moju zgradu ikad video Arhitektonski fakultet a posle saznam da je on eminencija tog fakulteta. Da nije bilo ispravki projekta, zgrada ne bi mogla ni da stoji. Ima nekih stvari koje mi se sviđaju, npr visok plafon, ali ima i katastrofalnih stvari. Najviše nam smeta što nema ventilacije kuhinje, ni preko aspiratora a prozori su visoko, a u kuhinji ne možeš ni da se okreneš. Na mnoge opravdane primedbe stanara na nove stanove, odgovor je „tako je po projektu“. To da zajednička sušionica nema ventilaciju stvarno jeste po projektu npr.

    1. Igor Conic

      O kojem objektu se radi ako smemo da znamo?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *