Zgrada od kamena, drveta i stakla dominira trgom u Andrićgradu ali se u isto vreme savršeno uklapa s okolinom.

Biro Mitarh na čelu sa Branom Mitrovićem i koautorima Ognjenom Krašnjom i Katarinom Tešić uradio je projekat savremenog poslovnog objekta  koji je ujedno istovremeno i fluidni javni prostor.

Rešenje je dobilo Prvu nagradu na međunarodnom konkursu za poslovni objekat Hidroelektrana na Drini. Objekat iz konkursa postavljen je na desnoj strani reke Drine a praktično u pravcu mosta Mehmet paše Sokolovića u Višegradu. Objekat sa konkursa je savremenog izraza i materijalizacije koji korespondira sa okruženjem u kojem je postavljen, a posebno sa čuvenim mostom.

 

Zbog raznih proceduralnih i zaštitarskih problema na nivou Evropske Unije nije realizovan objekat sa konkursa. Tada je odlučeno da se objekat dislocira na poziciju Andrićgrada. Obzirom na novu poziciju i urbanističke uslovljenosti projektovan je i potpuno novi objekat, takođe od strane biroa Mitarh, pod vođstvom Brane Mitrovića.

hidroelektrana-andricgrad-02

Svojom materijalizacijom, tradicionalnim stilom graditeljstva koji se pre svega odlikuje u autentičnom slogu kamena na fasadi, objekat deluje kao da je oduvek bio na ovom mestu.

Odmah pored upravne zgrade Hidroelektrane na Drini  nalazi se Crkva posvećena Svetom velikomučeniku caru Lazaru.

hidroelektrana-andricgrad-03

Drveni prozori odlično se ističu na kamenoj fasadi.

hidroelektrana-andricgrad-05

Dominantni ulazni hol u kombinaciji kamena, drveta i stakla.

hidroelektrana-andricgrad-04

hidroelektrana-andricgrad-06

hidroelektrana-andricgrad-16hidroelektrana-andricgrad-07

Unutrašnja organizacija prostora je u skladu sa standardima savremenog poslovanja. Ideja je bila da se stvore prozračni ambijenti koji će vizuelno komunicirati s celim okruženjem.

hidroelektrana-andricgrad-08

Fleksibilnost radnog prostora ostvarena je uvođenjem laganih pregrada, koje omogućavaju organizaciju radnog prostora na više načina i stvaranje novih ambijenata. U unutrašnjoj organizaciji, predviđena su i mesta okupljanja – odmora, koji mogu biti i otvorena – terase i unutrašnji trg.

hidroelektrana-andricgrad-09 hidroelektrana-andricgrad-10 hidroelektrana-andricgrad-11

Upravna zgrada hidroelektrane čini deo centralog trga Andrićgrada.

hidroelektrana-andricgrad-12 hidroelektrana-andricgrad-14 hidroelektrana-andricgrad-15

hidroelektrana-andricgrad-13

Foto: via Branislav Mitrović