Museum BATA; Vizuelizacija: Savremena arhitektura
Domaći projekti

Nove-stare kreacije u Mladenovcu: Od rekonstrukcije sale do Muzeja Bate Živojinovića

U okviru Centra za kulturu i turizam „Mladenovac“ novosadski arhitekta Ivan Stanojev izvodi dva velika projekta koji će ovaj objekat vratiti u žižu interesovanja. 

Centar za kulturu i turizam „Mladenovac“ jedna je od starijih ustanova u Beogradu – osnovan je 1953. godine i ove godine proslavlja svoj sedamdeseti rođendan.

Naravno, njegova funkcija ne bi bila moguća bez monumentalnog objekta, nastalog tokom 50-ih godina, čija arhitektura u duhu socrealizma i dalje pleni pažnjom i jedan je od glavnih urbanih repera grada Mladenovca.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizuelizacija: Savremena arhitektura

Multifunkcionalna sala od 450 kvadrata

U ovoj zgradi, ukupne površine od preko 1.300 kvadrata, već sedam decenija odigravaju se predstave, koncerti, filmske projekcije i umetničke izložbe, a sve to nesmanjenim intezitetom i nakon nastupa ere „internet dešavanja“, tj. praćenja svih ovih kulturno-umetničkih događaja putem snimaka na internetu.

Dešava se da centar ugosti neku predstavu, koja ne bude na repertoaru beogradskih pozorišta, a filmovi se puštaju gotovo u isto vreme kada i u beogradskim biskopima. Za sve ovo je zaslužna prostrana multifunkcionalna sala, površine oko 450 kvadrata, sa pozornicom i bioskopskim platnom.

Foto: Arhiva autora

Obnova srca dešavanja zgrade

Međutim, zub vremena čini svoje, pa je došao red da se, nakon etapnih obnavljanja delova zgrade, obnovi i njeno srce dešavanja. Tu nastupa direktor Centra za kulturu Branko Miloradović, koji posao rekonstrukcije sale poverava novosadskom studiju Savremena arhitektura, koji predvodi arhitekta Ivan Stanojev.

Intervencije su bile najviše tehničke prirode, koje se tiču poboljšanja ventilacije i zadržavanja, a možda čak i unapređenja akustike, kao i potpunih inovacija na polju rasvete.

Naravno, kako u najboljoj arhitekturi forma sledi funkciju, maksima je primenjena i na rekonstrukciju ovog enterijera, pa je i konačni umetnički izraz u potpunosti ispratio savremene potrebe multifunkcionalnog prostora.

Vizuelizacija: Savremena arhitektura

Plafon i zidovi su dobili nove akustične obloge, a najveći iskorak je napraljen na polju rasvete, pa je sala dobila više vrsta različitog osvetljenja.

Plafon i zidovi su dobili nove akustične obloge, a najveći iskorak je napraljen na polju rasvete, pa je sala dobila više vrsta različitog osvetljenja; od diskretnih linijskih motiva na zidovima, do raznih vrsta reflektora na plafonu i posebnim pozicijama iznad pozornice.

Nije bilo jednostavno uklopiti različite vidove rasvete jer je sala morala da bude opremljena za sve vrste različitih scenskih događaja, koji zahtevaju drugačije osvetljenje.

Vizuelizacija: Savremena arhitektura

Projekat zvani „Museum BATA“

Kako se ovaj projekat upravo realizuje, investitor nastavlja saradnju sa istim arhitektom i poverava mu idejno projektovanje muzeja našeg slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Za potrebe muzeja bio bi rekonstruisan prostor unutar zgrade Centra za kulturu i turizam „Mladenovac“, a u kojem bi bili izloženi lične stvari našeg glumca, njegova odeća i predmeti korišćeni u snimanju filmova, kao i filmski posteri i literatura koja govori o samom glumcu i o filmskim i televizijskim ostvarenjima u kojima se isti pojavljivao.

Vizuelizacija: Savremena arhitektura

Miloradović je želeo da muzej bude osmišljen i izveden na profesionalnom nivou, pa je odlučio da nastavi saradnju sa Stanojevim.

Imajući u vidu propust koji je napravljen u Sopotu, gde je podignut spomenik Bati Živojinoviću, a koji zbog svoje veličine i umetničkog izraza više podseća na Bilba Baginsa u opancima (kako je spomenik već dobio nadimak), Branko Miloradović iz Centra je želeo da muzej bude osmišljen i izveden na profesionalnom nivou.

Stoga je odlučio da nastavi saradnju sa arhitektom Ivanom Stanojevim i poveri mu i ovaj posao rekonstrukcije prostora, tj. njegove transformacije u muzej Bate Živojinovića.

Kao što vidimo, prostor nije veliki, ali je dovoljno prostran i funkcionalan da se u njega smesti potrebna memorabilija, a umetničko oblikovanje je i u ovom slučaju na odličnom nivou, pa sa nestrpljenjem čekamo da i ovaj projekat započne sa realizacijom.

Još od istog autora...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *