Veliki otvori omogućavaju više svetlosti i osećaj zajedništva sa okolinom; Foto: Box House Studio
Građevinarstvo, Izdvojeno

Box House: Domaće drvene kuće na adresi za dva meseca

Po sistemu „ključ u ruke“ ove kuće površine od 18 do 100 kvadrata, sa kompletnom instalacijom, sklapaju se na licu mesta u kratkom roku.

Box House Studio je mlada domaća firma koja je otvorena početkom ove godine, a bavi se izgradnjom malih drvenih kuća modernog dizajna. Svi objekti ovog studija imaju velike otvore što omogućava više svetlosti i osećaj jedinstva sa okolinom.

Sa više od 20 cm izolacije, svaka od njihovih kuća ima veliku energetsku efikasnost, dok je rasipanje energije svedeno na minimum.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Firma Box House Studio osnovana je početkom 2022. godine; Foto: Box House Studio

Sav materijal proračunat u šraf

Kako za naš portal navodi vlasnik firme Zoran Branković, koji svoje dugogodišnje iskustvo u suvoj gradnji donosi uglavnom iz inostranstva, Box House kuće se ne prave u proizvodnom pogonu, već se na licu mesta donosi sav potreban materijal koji je, kako ističe, „proračunat u šraf“.

„Početna ideja je bila da pravimo kuće malog formata ali su potrebe tržišta drugačije pa smo pripremili projekte za kuće do 100 m2 i veće“ – objašnjava Branković za Gradnju.

Najmanja kuća u ponudi ima 18 kvadratnih metara korisne površine; Foto: Box House Studio

A-frame kuće su najtraženije i najatraktivnije zbog svog oblika i praktične primene.

Dodaje da su A-frame kuće najtraženije i najatraktivnije zbog svog oblika i praktične primene, a akcenat se stavlja osim na ugradnju kvalitetnih materijala i na toplotnu izolaciju.

Najmanja kuća koju imaju u ponudi ima 18 m2 korisne površine, a Branković ističe da su gotovo svaki projekat se menja i prilagođava potrebama svojih vlasnika.

Konstrukcija i krovni pokrivač

Konstrukciju kuća čine drvene grede koje se obostrano oblažu OSB pločama između kojih se umeće instalacija i izolacija, dok spoljna obloga može biti od stiropora ili fasadnih dasaka koje su uglavnom uvoze iz Rusije (sibirski ariš, sibirski kedar i beli bor i dr.).

Za krovni pokrivač koriste limenu krovnu oblogu zbog njene trajnosti i postojanosti, dok je spoljna stolarija uglavnom PVC sa šest ili sedam komora u boji, najčešće antracit kao i zlatni hrast.

U standardnoj opremi kuće su i stakla punjena argonom (četiri godišnja doba), zbog čega su veliki otvori koji definišu njihove kuće takođe izolacija.

Konstrukciju kuća čine drvene grede koje se obostrano oblažu OSB pločama; Foto: Box House Studio

Jednostavan oblik za izuzetnu trajnost

Garancija i veka trajanja što se tiče, kuće su zbog svog jednostavnog oblika izuzetno trajne . Za krovni lim prozvođač daje garanciju na proizvod od 30 godina, na demit fasadu 10 do 15, na PVC oko 10, može i 15 itd.

Sama kuća jeste kvalitetno urađena, ali bilo kakva druga garancija veća od zakonske bi bila prevara“ – naglašava Branković, dodajući da je zakonska garancija u Srbiji dve godine.

Bilo kakva druga garancija veća od zakonske bi bila prevara, smatra naš sagovornik; Foto: Box House Studio

Box House nudi mogućnost da u kooperaciji sa drugim firmama uradi i isprati sve pripremne radove.

Što se pripreme tiče, Branković objašnjava da je potrebno da naručilac uradi zemljane radove, zatim temelj i prvu ploču do koje dovodi vodovodne, kanalizacione i elektro-instalacije, a ostalo nastavlja da izvodi i gradi Izvođač kuće.

Za klijente koji nisu u mogućnosti da ispune navedene uslove, Box House nudi mogućnost da u kooperaciji sa firmama koje se bave tom vrstom radova uradi i isprati sve pripremne radove.

Kuće se rade po sistemu „ključ u ruke“; Foto: Box House Studio

Cena po kvadratu oko 600 evra

„Kuće se rade po sistemu ‘ključ u ruke’, tako da mi radimo svu potrebnu instalaciju u kući kako bi po završetku radova ona bila potpuno funkcionalna“ – kaže naš sagovornik.

Cena po metru kvadratnom je oko 600 evra i u nju je uključen PDV, pa bi kuća od 24 m2 koštala oko 14.500 evra za „ključ u ruke“.

Cena montažne kuće po kvadratnom metru je 600 evra ; Foto: Box House Studio

Rok za izradu kuće

Rokovi za izradu kuće kreću se od dve nedelje za najmanju, do dva meseca za najveću kuću koju Box House Studio ima u ponudi.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

14 komentara

 1. Slobodan

  Kako sad. Vi dajete garanciju od 10 do 30 godina, a kazete da svaka garancija koja je veca od zakonski propusane ( 2 godine ) je prevara ?

  1. Vlaki

   Hahahaaaahh!!
   Srbija brale, mamac je jedno a realnost drugo.

 2. Visnja

  Poceli ste svasta da objavljujete.
  Ovo je daleko od kvaliteta i tehnicki ispravnim objekata.

 3. Mare

  600 evra bez temeljne ploce???? Za te pare zidana kuca lagano

 4. vadilije

  Sve je uredu sim cene.

 5. Tron

  Kada vas ojade proracunato onda pitanje pa sta to bi..

 6. Dragisa Šljivančanin

  Da li radite ove kuće u Crnoj Gori? I koliko bi iznosila cijena u tom slučaju?

 7. Uradi sam

  Cene su vise nego povoljne ,a da za 14000evra moze stosta da se ozida u od osu na 24 kvadrata u kom svetu vi zivite .

 8. Todor

  Skupo. Mozda za Beograd samo nije.

 9. Stevan

  Poštovani,koliko bi koštala kuća oko 30 kvadratnij metara,da li treba temelj da se uradi ili je u Vašu cenu uračunat?

 10. Toma

  Ja se razmisljam za panel od 300 eura kvadrat a gde bolan 600 Sta je ovo iz stomaka onako.Nemamo radne snage pa sad udri po cenama! Ti hoces 50% zarade

 11. Realnost

  Za 100 kvadrata realno je 25000 evra 7 to je ono što obećava tržište. Nema brzog bogaćenja, a narod nema para!!! Ovo obećava zaradu i klijente! Bez kriminala nema bogaćenja preko noći!!!

 12. Bogdan

  Tehnicki, katastrofa…Parne brane ne postoje,izolacija krova ne postoji na A framu…strasno!Ljudi, previse ste ozbiljni, da bi ovo objavljivali.

 13. Nemanja

  Kao što se vidi na fotografijama i na njihovom Instagram profilu, nema završenih objekata. Samo renderi i nedovršene kuće. Zaobilaziti ovakve “firme” u širokom luku. Započnu gradnju, uzmu novac i više se ne pojave.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *