Materijali

Za veseo dom? Izolujte kuću konopljom

Pri spomenu konoplje, prvo se pomisli na određena stimulaciona sredstva nego na izolacioni materijal. Ali, upravo je izolacione ploče od ove biljke proizvela jedna nemačka firma.

Juče (27.10.) se u Berlinu dodelila Nemačka nagrada za zaštitu okoline. Jedna od ovogodišnjih dobitnica je i preduzetnica Carmen Hock – Heyl i to za svoja 15-godišnja nastojanja da se za izolaciju kuća koriste isključivo prirodni materijali. Ona je u velikoj meri doprinijela etabliranju konoplje na tržištu izolacionog materijala s obzirom na to da kao i mnogi drugi prirodni materijali konoplja ima prednost da nije štetna ni po okolinu a niti za ljude koji u dotičnim kućama žive. Prilikom proizvodnje izolacionih ploča od konoplje, ne nastaje ni ugljen dioksid.

Carmen Hock – Heyl, ove izolacijske ploče od konoplje danas proizvodi u svojoj fabrici, u bavarskom gradiću Nördlingenu. Međutim, put do uspeha kakav uživa danas nije bio nimalo lak. „Bilo je jako teško druge uveriti u moju ideju. Oni su prvenstveno videli sliku – evo, stigla plavuša s dve ploče konoplje i ko zna što hoće…“, priča ona.

Thermo -Hanf

Konoplju potrebnu za produkciju izolacionih ploča, ona dovozi iz Tirinške i Francuske. Pri tome je, kako kaže, reč o posebnoj vrsti konoplje koja je još jednostavnija za uzgoj od svih drugih a nije potrebno čak niti prskanje raznim zaštitnim sredstvima. „Često me pitaju, da li se naša konoplja može da se puši? Ja im odgovaram da se može, ali da nema nikakvog efekta“, kaže s osmehom Carmen. Naime, ova vrsta konoplje ne sadrži gotovo nikakve sastojke koji bi mogli izazvati halucinacije, opuštanje ili neke druge simptome kao što je to slučaj s podvrstom ove biljke koja nosi pridev „indijska“. No, ona zato ima kvalitetno tkivo od kojih se može izraditi i odeća, konopac, papir – i izolacione ploče.Na ideju ju je, kaže Carmen Hock – Heyl, došla kada je pomagala roditeljima u njihovoj stolarskoj radionici. „Tada sam videla kolike poteškoće su imali kada su ugrađivali obične materijale, oni su ih grebali i izazivali svrbež„, kaže ona i dodaje da je tada počela raditi na ideji s konopljom.

Na početku je Carmen Hock – Heyl, koja je inače medicinska sestra, imala problema s plasiranjem svog proizvoda. Krajem 90-tih godina na tržištu gotovo da i nije bilo izolacionih materijala od prirodnih sirovina. Svoje vikende mlada preduzetnica je provodila po građevinskim sajmovima gde je držala predavanja o novom izolacionom materijalu koji ne samo da dobro izoluje nego je dobar za okolinu. I za taj trud Carmen Hock – Heyl danas prima prestižnu nagradu.

Fritz Brickwedde, glavni sekretar Nemačkog saveznog saveta za okolinu, koja dodeljuje nagradu, kaže kako nagrada preduzetnici s juga Nemačke ide i zbog „hrabrosti“ koja je bila potrebna kako bi se novi materijal probio na tržištu koje teško prima novotarije. „Bez angažmana Carmen Hock – Heyl danas ne bi bilo ovog materijala na tržištu“, zaključuje Brickwedde. Danas Hock – Heyl zapošljava 60 radnika i svoje proizvod pod nazivom „Thermo -Hanf“ („Termo konoplja“) prodaje širom Evrope.

Još jedna karakteristika njenih ploča od konoplje je i ta da su one, za razliku od ostalih ploča od konoplje koje se nalaze na tržištu u koje su ugrađena i vlakna od plastike, 100 posto ekološka jer u njima ulogu plastike preuzimaju vlakna od kukuruznog skroba.

Ipak, izolacija od konoplje je još uvek proizvod za dobro upućene. I inače izolacionom materijalu od ekološki održivih sirovina, u koje se osim konoplje ubraja i celuloza, pamuk, drvna vlakna, lan i vuna, u Nemačkoj pripada samo 7 posto tržišta.

Izvor: DW

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Za relaksaciju: Odmorite se na jastuku od kanabisa | Gradnja

  […] Želite još veseliji dom? Izolujte kuću konopljom! […]

 2. Ivan Nikolic

  Pozdrav , da li znate gde se u Srbiji moze kupiti termo konoplja

  1. Tatjana

   Možemo da vam napravimo po narudžbi.

 3. Maria

  Kada ste postavili ovaj tekst, bio bi red da i odgovorite čoveku
  gde se moze nabaviti ovaj izolacioni materijal od konoplje.
  Mene to isto zanima, da li se u Srbiji moze nabaviti ili je to za nas
  još uvek daleka budućnost. Bila bih vam zahvalna na odgovoru gospodine Conić.

  1. Igor Conić

   Materijal moze da se kupi od kompanije cije se ime spominje u tekstu. Obicno je tako…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *