Svaki korak na Pavegen stazi generiše 7 vati električne energije. Foto: Pavegen
Materijali

Trotoar koji proizvodi struju od koraka prolaznika

Ko bi rekao da će se elektrane budućnosti kriti u našim đonovima? No, po svemu sudeći, naučnici su pronašli još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo više vremena da provodimo u šetnji. 

Sistem Pavegen je ime nove vrste trotoara koji proizvodi električnu energiju od koraka prolaznika. Iza ovog inovativnog proizvoda stoji istoimeni startap iz Londona.

Izum se sastoji od trouglastih kompozitnih pločica oslonjenih na elektromagnetne generatore. Dok pešaci hodaju po pločicama, oni svojom težinom pritiskaju generatore i tako stvaraju male količine energije. Nakon što više stotina ljudi tokom jednog dana prošeta ovim trotoarom tokom jednog dana, moguće je prikupiti dovoljnu količinu energije da bi se napajala ulična rasveta tokom noći!

Prometni trotoar generiše dovoljno električne energije da može da napaja uličnu rasvetu tokom noći.

U brojkama gledano, svaki korak na Pavegen stazi generiše 2 do 4 džula struje, iliti do 7 vati električne energije za vreme trajanja jednog koraka.

Zanimljivo je da sistem šalje i Bluetooth signale koji se povezuju sa pametnim telefonima kako bi pešaci dobili obaveštenja o tome koliko su energije generisali tokom svoje kratke šetnje.

Odlično rešenje za tržne centre

Pavegen sistem već je dobio priličan broj investicija i uključen u je u grandiozni projekat novog održivog aerodroma u Abu Dabiju gde će po njemu hodati oko 8.000 posetilaca dnevno.

U nastavku pogledajte kratak video o Pavegen sistemu: 

Slična ideja razvijena i u Srbiji

Da podsetimo, sličan ovakav projekat po imenu SmartWalk razvijen je i u Novom Sadu. Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine Elektronike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju ljudskih koraka u električnu energiju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Omar

    Idealno za Menhetn.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *