Foto: World Monuments Fund
Aktuelno

Amerikanka rekonstruiše delove Zabranjenog grada u Pekingu

Nakon planirane restauracije, za koju će biti zaduženi Selldorf Architects, drevni kineski kompleks vrta Ćianlong moći će uživo da vidi i šira javnost.

Organizacija World Monuments Fund proglasila je američku arhitekticu Annabelle Selldorf kao vodećeg arhitektu na projektu rekonstrukcije Palate velikog mira sa vrtom Ćianlong, zahvaljujući kojoj će posetioci u budućnosti moći da vide ovaj deo čuvenog Zabranjenog grada.

Annabella Selldorf biće jedna od malobrojnih američkih arhitekata koji su imali priliku da rade na ovoj lokaciji, a upravo kroz novi Centar za posetioce, koji će ona projektovati, biće omogućen pristup ovoj drevnoj lokaciji, piše ArchDaily

Annabella Selldorf biće jedna od malobrojnih američkih arhitekata koji su imali priliku da rade na ovoj lokaciji.

Zauzimajući oko dva hektara Zabranjenog grada, Palata velikog mira sa okolnim vrtom datira još od 1771. godine, kada ga je izgradila dinastija Ćing. Vrtovi su izgrađeni kao privatni smeštaj porodice i imali su četiri dvorišta oko kojih je bilo organizovano 27 paviljona i drugih struktura, koji nikada nisu bili otvoreni za javnost.

Mesto za mir i kontemplaciju

Prema šemi predstavljenoj od strane Selldorf Architects, zapadna dvorana će služiti kao izložbeni prostor u kom će se predstaviti dizajn i proces nastanka vrta Ćianlong, dok će u istočnoj dvorani biti prezentovana konzervacija kompleksa. Glavna dvorana je osmišljena kao otvoreni prostor sa pogledom na jedno od dvorišta, te će se tako posetiocima pružiti mogućnost da na miru razmišljaju o čitavom kompleksu.

Zabranjeni grad nije zabranjen

Selldorf će tokom projekta sarađivati sa kustosicom Nancy Berliner, kako bi se prostor svake dvorane na što bolji način restaurirao i predstavio posetiocima kroz raznovrsne didaktičke materijale.

„Projekti poput novog Centra za posetioce u vrtu Ćianlong, koji okupljaju ljude u cilju istraživanja, predstavljaju suštinu naše prakse. Veliko je zadovoljstvo i čast raditi sa fondom World Monuments, a zahvaljući ovoj saradnji posetiocima će se pružiti prilika da saznaju više o vrtovima i iskuse njihovu lepotu iz prve ruke.“ – rekla je Annabelle Selldorf. Time će se stvoriti prilika da se zaviri u zaboravljene delove Zabranjenog grada, kojeg godišnje poseti 14 miliona turista.

Rekonstrukcija Palate velikog mira, koji je deo sveobuhvatnog projekta restauracije vrta, trebalo bi da počne krajem 2019. godine.

Foto: World Monuments Fund

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *