Arhitekte su inspiraciju za dizajn objekta dobile od oblika koji knjiga zauzme kada padne na zemlju; rendering: MUDA-Architects
Arhitektura

Projekat najlepše knjižare u kineskoj oblasti Čengdu

U ovoj knjižari u Kini posetioci će biti u dilemi da li čitati knjigu ili uživati u pogledu na spektakularni pejzaž kojim dominira jezero Šinglong.

Arhitektonski biro MUDA-Architects pobedio je na konkursu „Najlepše knjižare u Čengduu“, u konkurenciji sa čak 486 drugih kandidata, od kojih je 20 ušlo u finale.

Pobednički projekat kroz svoj dizajn odražava jedinstveni urbani temperament i način života koji se vodi u ovom velikom kineskom gradu u pokrajini Sičuan. Ali odakle ovakav oblik objekta? Arhitekte su inspiraciju za dizajn objekta dobile od oblika koji knjiga zauzme kada padne na zemlju. Ovaj organski oblik pored toga što se sjajno uklapa u okruženje ujedno je i u duhu tradicionalne kineske arhitekture, što se žiriju najviše svidelo.

Arhitekte su inspiraciju za dizajn objekta dobile od oblika koji knjiga zauzme kada padne na zemlju.

Arhitekte su istakle da im je prioritet pri projektovanju bilo poštovanje prirodnog okruženja jezera Šinglong, tako da su svoj dizajn oblikovali kao ekološki plan sa naglaskom na “integraciji prirodnog okruženja i urbanoj simbiozi”, piše ArchDaily.

Krov visine 16 metara

Lokacija budućeg objekta je na istočnoj obali jezera, a forma raširene knjige zauzima površinu od 12 sa 39 metara. U objektu oblikovanom kao knjiga u padu, upotrebljen je jednovodni krov koji pri dnu ima visinu od 3 metra, da bi se na vrhu sa jedne strane podigao čak do 16 metara, odnosno 7,5 metara sa niže strane.

Struktura objekta daje mogućnost da se on tokom vremena linearno širi, u zavisnosti od trenutnih uslova lokacije i tako se omogući dodatno povezivanje sa jezerom.

 

Relacija odnosa arhitekture

MUDA-Architects su se kroz svoj projekat služili arhitektonskim jezikom kako bi predložili određeni odnos čoveka i knjige, čoveka i prirode, ali i čoveka i prostora. „Tako je dobijena knjižara koja posetiocima pruža  slobodu kako fizičku, tako i mentalnu.“ – ističu arhitekte. Zato će posetioci biti u dilemi da li da čitaju knjigu ili da uživaju u pogledu na spektakularni pejzaž.

Osnova knjižare

Buduća knjižara zauzimaće prostor od 12×39 metara

Rendering: MUDA-Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *