„Zid od knjiga“ kao dominantni detalj pobedničkog rešenja trga u Begeču
Arhitektura

Trg u Begeču oivičen knjigama

Pored toga što „zid od knjiga“ nagoveštava šta se na ovom urbanom džepu dešava, on u isto vreme pruža zaštitu od buke i vibracija izazvanim jakim saobraćajem.

Građani Begeča već duže vremena tragaju za rešenjem koje će omogućiti celodnevne aktivnosti i boravak građana na prostoru oko Kulturnog centra. Uzimajući u obzir različite manifestacije i aktivnosti koje se organizuju u ovom centru nadomak Novog Sada, bilo je potrebno kreirati strukturu i mobilijar koji bi omogućili da se neke od aktivnosti odvijaju u spoljašnjem prostoru. Rešenje za parcelu od oko 800 m2, na uglu ulica kralja Petra I i Partizanske, stiže u vidu pobedničkog rešenja koje je ponudila Tamara Petrović Komlenić na nedavno održanom konkursu Nova mesta.

Pozicija bine i oblikovanje sa zidom, koji je spolja od opeke, podseća na police s knjigama.

Objekat i dvorište čine integralnu funkcionalnu celinu kulturnog centra sa multifunkcionalnom salom, galerijom i bibliotekom. Sama lokacija podrazumeva prednje dvorište koje se tokom leta koristi i za scenu na otvorenom, odnosno prostor za okupljanje građana prilikom. Pobedničko rešenje novog urbanog džepa Begeča ostvaruje adekvatan odnos sa neposrednim kontekstom, a u isto vreme pravi kvalitetan zoningom s izvrsno rešenim kontaktnim zonama s ulicom i zgradom, gde se pristupne stepenice integrišu u tribinu, uz omogućavanje pristupa i osobama s otežanim kretanjem. Pozicija bine i oblikovanje sa zidom, koji je spolja od opeke, podseća na police s knjigama i izgleda veoma interesantno, a pritom upućuje korisnike javnog prostora na sadržaj ovog urbanog džepa. Takođe, „zid od knjiga“ pruža zaštitu od buke i vibracija izazvanim jakim saobraćajem pored samog placa.

Situacija

Mišljenje žirija

Žiri konkursa predložio je adekvatnije rešenje partera koje ne bi bilo toliko ortogonalno ustrojeno. Takođe, predložio je i razmatranje pozicije bandere i klupe ispred bine, kako bi taj prostor mogao da primi veći broj ljudi kada postoje dešavanja na bini. Takođe, deo dvorišta sa kružnim sedenjem, bi mogao biti iskorišćen kao prostor za igru dece, koji trenutno nedostaje.

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Begeč, a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

 

Foto: Tamara Petrović Komlenić 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *