Pobedničko rešenje na konkursu Nova mesta
Arhitektura

Dnevna soba na otvorenom: Rešenje za raskrsnicu u Novom Sadu

Sto za šah, mobilijar za sedenje, lampioni, stočići – na ovom trgu može se naći sve ono što inače zatičemo u jednom dnevnom boravku.

Raskrsnica ulice Omladinskog pokreta i Pariske komune u Novom Sadu je javni prostor nedefinisanog urbanog identiteta čija pozicija, veličina i okruženje onemogućavaju jasno definisanje ovog prostora kao trga. Zato je on bio tema konkursa Nova mesta, a pobednički tim, kojeg čine Miloš Kostić, Ana Zorić, Dušica Pašić i Dezire Tilinger, prepoznao je kao najveći kvalitet ovog urbanog džepa upravo tu frekventnost i svakodnevnu upotrebu od strane lokalnih stanara. Kako bi ovo mesto postalo prepoznatljiv mikro ambijent čitavog susedstva, a kako se ipak radi o stambenom naselju, rešenje je koncipirano kao dnevna soba na otvorenom.

Dnevna soba u stanu predstavlja zajednički prostor za sve članove domaćinstva, prostor koji služi za okupljanja, za susrete, razgovore, odmor, posete, slavlja. Raskrsnica na kojoj se predložena lokacija nalazi, tumači se projektom upravo kao mesto susreta, zadržavanja i okupljanja celog komšiluka kojim bi se višegeneracijske veze dodatno podržale.

Nagrađeno rešenje raskrnice u Novom Sadu: Dnevna soba na otvorenom

Raskrsnica postaje mesto susreta i okupljanja celog komšiluka kojim bi se višegeneracijske veze dodatno podržale.

Tako je nastao projekat urbanog džepa u Novom Sadu koji izgleda kao dnevna soba na otvorenom pa će se na njemu naći sto za šah, mobilijar za sedenje (od mikroarmiranog betona), lampioni, stočići i sve ono što inače zatičemo u jednom dnevnom boravku.

Umesto televizora tu je bioskop na otvorenom ali i grafit navijača Vojvodine, koji projektom nije predviđen za uklanjanje. Zapravo, njegov motiv iskorišćen je za kreiranje novih murala koji će nadograditi grafit.

Urbani mobilijar, stolovi za šah, lampioni, otvoreni bioskop – kao kod kuće!

Pored zelenih površina koje nisu natkrivene, planirano je postavljanje gumene podloge od tartana i šljunak.

Postojeći grafit biće nadograđen muralom istih motiva

Urbana soba

„Definisanje koncepta “urbane sobe” uz primenu savremenih elemenata urbanog mobilijara, za potrebe različitih društvenih grupa, donelo je potrebnu svežinu u prostor, potvrdilo “genius loci” na jedan savremen, šarmantan način„, kaže se u komentaru žirija. Žiri je mišljenja da je postojeće zelenilo izuzetno bitno zbog hlada koje pravi, te smatra da ga je bitno sačuvati, kako sam projekat ne predviđa nadstrešnicu kao takvu. „Predlaže se razmatranje njegovog razvoja, odnosno obezbeđivanje dovoljnog prostora za njegov rast u parteru“, zaključuje se u odluci žirija koji je ovom projektu dodelio prvo mesto.

Sedi, osećaj se kod kod svoje kuće

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Omladinskog pokreta, a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Foto: pobednički tim Miloš Kostić, Ana Zorić, Dušica Pašić i Dezire Tilinger

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *