Ako idete u Desau, ovo ne treba propustiti! Foto: Bauhaus
Arhitektura

Predlog putovanja za arhitekte: Prespavajte u legendarnom Bauhausu

U rekonstruisanom objektu u nemačkom gradu Desau, možete osetiti nikad prevaziđeni duh Bauhausa zahvaljujući originalnoj organizaciji prostora, materijalima i nameštaju… i sve to za 35 evra za noć!

Otvoren 1926. godine, ovaj čuveni Bauhaus objekat koji se zove Prellerhaus poznat je po tome što su u njegovim 28 soba od po 20 kvadrata živeli neki od najboljih studenata, a kasnije priznatih umetnika i arhitekata, poput Jozefa Albersa, Herberta BajeraMarsela Brojera, Eni Albers, kao i Bertranda Goldberga. 

Čuvena zgrada u nemačkom gradu Desau bila je jedan od objekata Bauhausa u kom se negovao holistički pogled na novi, savremeni život, gde arhitektura, likovne umetnosti, grafički dizajn, kao i dizajn nameštaja nisu odvajani jedan od drugih, već su posmatrani kao celina.

Spajanjem umetnosti i zanata, Bauhaus je uspeo da kreira novu estetiku, koja je i danas aktuelna, pa tako komadi nameštaja koji se mogu videti u rekonstruisanim sobama Prellerhausa, neretko bivaju deo enterijera modernih domova i poslovnih prostora.

Foto: Yvonne Tenschert

Bauhaus je kreirao novu estetiku koja je i danas aktuelna, pa se tako komadi iz ovog perioda mogu videti i u novim enterijerima.

Jedan od takvih komada nameštaja je i stolica iz kolekcije Mihaela Toneta iz 19. veka pri čijoj izradi su korišćeni čelični cevasti profili, koji su potom postali i omiljeni materijal arhitekata Bauhaus stila sa kraja dvadesetih godina prošlog veka.

Prellerhaus: Čuvena Bauhaus zgrada

Svaka od soba nekadašnjih studenata u Prellerhaus imala je krevet, ormarić, ormar, umivaonik, radni sto i po nekoliko komada S43 stolica, za čiji dizajn je zaslužan Mart Stam.

Foto: Yvonne Tenschert

Kako rezervisati

U rekonstruisanoj sobi, u kojoj vlada autentičan duh Bauhausa, možete prespavati po ceni od 35 evra za noć. Ovakav doživljaj svakako je nekakva vrsta hodočašća za svakog arhitektu, dizajnera ili umetnika koji je zaljubljenik u ovo stvaralačku epohu. Za rezervaciju smeštaja, kliknite ovde.

Foto: Thonet/Stiftung Bauhaus Dessau

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *