Novi život starog kupališta; Foto: Snøhetta/Aesthetica Studio
Svetski projekti

Ostrva kao izohipse: Snohettina vizija rekonstrukcije starog kupališta

Veštačkim ostrvima u formi topografskih elemenata originalno norveško kupalište iz prve polovine 20. veka dobija potpuno novi život .

Arhitektonska firma Snohetta predstavila je plan rekonstrukcije kupališta Knubben Harbour Bath u norveškom mestu Arendal.

Prvobitno izgrađeno 1937. godine, ova kupalište je bilo reprezentativna u skladu sa funkcionalističkom arhitekturom tog perioda, kao i za rekreativne sadržaje aktuelne u Norveškoj u prvoj polovini 20. veka.

Kroz predlog rekonstrukcije može se videti da su arhitekte iz renomiranog biroa imale inspiraciju u originalnom dizajnu strukture, te su očuvali njene čiste modernističke linije i najprepoznatljivije karakteristike.

Međutim, biro je istovremeno osmislio skladnu veštačku topografiju koja podseća na ostrvca duž norveške obale kreirajući na taj način novu destinaciju na kojoj će stanovnici grada Arendal moći da provode slobodno vreme, piše ArchDaily.

Arhitekte su osmislile skladnu veštačku topografiju koja podseća na ostrvca duž norveške obale.

Originalno kupalište, koje je projektovao arhitekta Ketil Ugland, bilo je mesto održavanja plivačkih treninga i takmičenja u ronjenju do 1947. godine, a na lokaciji su bili smešteni i dečiji bazen i svlačionica. Lokacija je ponovo oživela tokom 60ih godina prošlog veka kao džez klub, ali je na kraju struktura srušena 80ih godina jer je bila znatno devastirana.

Iako je prvobitno zamišljen kao projekat restauracije, plan norveškog dizajnerskog studija je da se prošire mogućnosti kupališta stvarajući višenamensku lokaciju.

Ostrva kao izohipse

Dizajn studija Snohetta karakteriše struktura sa kombinovanim konkavnim i konveksnim formama koje se stepenasto izdižu kako bi oblikovale ostrvo. Celokupna struktura se izdiže iz vode pomoću čeličnih šipova.

Kako bi se verno prikazala ideja pejzaža, konstrukciju krase različiti horizontalni slojevi koji aludiraju na topografske izohipse na geografskim kartama.

Konstrukciju krase različiti horizontalni slojevi koji aludiraju na topografske izohipse na geografskim kartama.

Kao destinacija koja će funkcionisati tokom čitave godine, projektom je predviđeno da se prostor sastoji od platforme na otvorenom, amfiteatra, kao i zatvorenog prostora sa restoranom i dodatnim prostorima za raznovrsne performance, čime će se lokacija prilagoditi širokom spektru događaja.

Otvaranje 2024. godine

Novi Knubben će postati pozornica brojnih aktivnosti, od kupanja i sunčanja, do uživanja u prijatnim večerama u restoranu ili kulturnim događajima, što će stvoriti intiman odnos između prirode i urbanog života.

Planirano je da novi objekat svoja vrata za javnost otvori 2024. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *