Izdvojeno, Regionalni projekti, Urbanizam

Kako je uređena plaža Mulini u Rovinju

Na samom izlazu iz gradskog parka, neposredno ispred hotela Monte Mulini, Lone i Eden napravljena je nova plaža kao deo novog pejzažnog uređenja Rovinja.

Veoma važan faktor pri projektovanju plaže jeste poštovanje postojećeg terena. Uzimajući u obzir da se nivo mora menja usled plime i oseke za oko 80 centimetara tokom dana, taj faktor postao je još značajniji. Zbog toga je celokupna oblast podeljena u dve zone: pojas od marine do paviljona kojeg zapljuskuju veliki talasi je jedna zona a druga zona je mnogo mirnija: šljunkovita plaža.

rovinj-plaza-mulini-02

Prva zona je isprojektovana u skladu s prirodnom topografijom terena s puno izlomljenih betonskih površina zgodnih za sunčanje koje su prošarane oskudnijim zelenilom. Druga zona sa šljunkovitom plažom je daleko zelenija i ona se pod malim nagibom spušta u more.

rovinj-plaza-mulini-03

U centralnom delu druge zone nalazi se Mulini Beach Bar sa velikim barom, svlačionicama, tuševima, toaletom i info deskom. Bar je dizajniran kao paviljon natkriven pergolom – čeličnom konstrukcijom oslonjenom na šest tačaka čiji je konačan oblik dobijen analizom kretanja sunca tokom letnjih meseci.

rovinj-plaza-mulini-04

Pergola teška 20 tona pokriva raspon od 30 metara. Konstruisana je od limova debljine od 8 do 20 milimetara i širine 20 cm. Bar se može zatvoriti kliznim vratima koja su okačena na konstrukciju pergole.

rovinj-plaza-mulini-05

Projekat je realizovan početkom 2014. godine, a potpisao ga je zagrebački studio 3LHD.

rovinj-plaza-mulini-06 rovinj-plaza-mulini-07 rovinj-plaza-mulini-08 rovinj-plaza-mulini-09 rovinj-plaza-mulini-10 rovinj-plaza-mulini-11 rovinj-plaza-mulini-12 rovinj-plaza-mulini-13 rovinj-plaza-mulini-14

Foto: Joao Morgado

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *