Arhitektura

Prvi objekat Kengo Kume u Australiji

Japanski studio slavnog arhitekte Kengo Kuma, izabran je da projektuje novi objekat u Sidneju.

Nadležni iz sidnejskog okruga Darling Harbour angažovali su poznatog arhitektu kako bi projektovao kreativni centar pod imenom Darling Exchange. Novi objekat biće u neposrednoj vezi sa prostranim trgom Darlilng koji je dizajnirala australijska urbanistička firma Aspect Studios.

Kengo Kuma u Australiji 01

Predviđeno je da se aktivnosti, koje se već dešavaju na trgu, prenesu i u novi objekat. Zajedno, oni će činiti kreativni centar ali i novo mesto okupljanja žitelja Sidneja. Novi objekat nazvan Darling Exchange, biće trideset metara visok i prostiraće se na šest nivoa. Razigrana drvena fasada, segmentno će prikrivati unutrašnjost objekat u kom će se nalaziti Market hall, biblioteka, vrtić, prodavnice kao i dodatni prostori namenjeni za start-up programe. Na vrhu objekta biće smešteni bar i restoran, sa terasom na krovu.

Darling Exchange 02

Naš cilj je da ostvarimo arhitekturu koja je otvorena i opipljiva zajednici, tako da ovakva kružna forma kreira objekat koji će biti prepoznatljiv ali i dostupan iz više pravaca.

– rekao je Kengo Kuma.

Drvena fasada obavija objekat na dinamičan i uzbudljiv način, aludirajući na razigrane poslovne aktivnosti, koje su u planu da se dešavaju unutar zgrade, piše Sydney Morning Herald.

Darling Exchange 03

Darling Exchange, kao i okolni trg, deo su plana revitalizacije ovog gradskog prostora u novi urbani centar. Planirani budžet ovog projekta iznosi oko 3 milijarde evra a ukoliko se odobri izgradnja objekta, njegovo otvaranje planira se za 2018. godinu.

Pogledajte još jedan projekat arhitekte Kengo Kume:

Čajdžinica izrađena od plastičnih blokova

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *