Arhitektura

Čajdžinica izrađena od plastičnih blokova

Slavni arhitekta Kengo Kuma napravio je pravu malu inovaciju na projektu renoviranja lokalne zgrade, koristeći ošupljne polietilenske blokove.

Zadatak projekta da se revitalizuje stara zgrada kvadratne osnove tipične za ovaj deo Pekinga. Međutim, nakon renoviranja, čajdžinica je postala potpuna suprotnost arhitekturi Zabranjene palate koja se nalazi tačno preko puta njene istočne kapije.

Čajdžinica od plastičnih blokova 01

Celokupan objekat je renoviran je ošupljenim polietilenskih blokovima. Polietilen je trenutno najkorišćenija vrsta plastike, koja se zavisno od svoje gustine koristi za izradu mnogobrojnih potrošačkih proizvoda, pa i određenog građevinskog materijala.

Čajdžinica od plastičnih blokova 05

U ovom slučaju polietilen je korišćen za izradu četiri vrste blokova koji su korišćeni za zidove i tavanicu čajdžinice. Polietilenski blokovi nemaju ni u jednom segmentu nikakve dodatne slojeve preko njih, već su oni ujedno i „završna obrada“.

Čajdžinica od plastičnih blokova 02

Pored toga što ovaj materijal ima dobre izolacione osobine, zbog svoje strukture on dozvoljava i svetlosti da prodre u unutrašnjost, što doprinosi prijatnoj atmosferi u čajdžinici.

Čajdžinica od plastičnih blokova 03

Na krovu objekta smeštena je terasa, gde je dominantni materijal, takođe, polietilen i odavde se pruža pogled na Zabranjenu palatu.

Čajdžinica od plastičnih blokova 04

Foto: Koji Fujii/Nacasa & Partners Inc.

Pogledajte kako izgleda kuća koja ima svoj kafić.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *