Zelenilo u visinama: Rendering: Safdie Architects
Svetski projekti

Stambene kule u Torontu povezane ozelenjenim pasarelama

Žitelji ovih naselja neće morati da izađu iz zgrade da bi uživali u zelenilu.

Safdie Architects predstavili su projekat ORCA, urbanistički razvojni koncept stambeno-poslovnog naselja u srcu Toronta u kojem je park intergrisan ne samo u prizemlju već i po spratovima..

Projekat se prostire na 65.000 kvadrata, od kojih je 45.000 predviđeno za javno dostupan park, dok je preostalih 20.000 kvadrata namenjeno organizaciji stambenih i komercijalnih objekata, kao i za maloprodaju.

Dizajn karakterišu stambene kule koje su međusobno povezane toplim vezama, odnosno pasarelama u kojima će se pored stambenih jedinica, nalaziti i bašte i prostori za rekreaciju.

Od 65.000 kvadrata predviđenih za gradnju, 45.000 je predviđeno za javno dostupan park.

Tim arhitekata ističe kako je koncept „premošćavanja kula“ osmišljen kako bi se kreirao neometan tok javnih i komunalnih sadržaja.

Za razliku od slobodnostojećih objekata, povezane kule će nuditi korisnicima zajedničke sadržaje, kako na zatvorenom tako i na otvorenom, na više spratova, kako bi se promovisala interakcija i osećaj zajedništva među stanovnicima, piše ArchDaily.

Projektom je obuhvaćeno ukupno devet kula, od kojih je jedna predviđena za kancelarijske prostore, dok su ostalih osam stambene, sa približno 3.000 stambenih jedinica.

65% parka na pasarelama

„Kako se grad širio prema zapadu, železnička saobraćajnica je vremenom postala barijera između King West Community i rastućeg okruga na obali. Naš dizajn teži ponovnom povezivanju u zajednicu stvaranjem parka koji nudi jedinstveno iskustvo boravka za Toronto. Kako je malo verovatno da bi izolovani park stvorio raznolikost aktivnosti potrebnih za animiranje susedstva, naš dizajn integriše sadržaje potrebne u gradskom životu, poput prodavnica, kancelarija i restorana.“, rekao je Moshe Safdie.

Iskoristivši nadmorsku visinu i konture koje će nastati u izgradnji zbog železničkog koridora, dizajnom je predviđeno da 65% parka bude organizovano na više nivoa.

Park će imati otvorene i prostrane travnjake, igrališta, staze za pešake ali i bicikliste kojima se pristupa rampama, pokretnim stepenicama i liftovima, kako bi se zadovoljile sve demografske kategorije.

Projekat predstavlja novu generaciju uspostavljanja maloprodaje, gde su priroda i trgovina međusobno integrisani.

Prema rečima arhitekata, projekat predstavlja novu generaciju uspostavljanja maloprodaje, gde su priroda i trgovina međusobno integrisani kako bi se stvorilo poboljšano, jedinstveno iskustvo.

Prodavnice, restorani i kafići povezani su otvorenim površinama parka na različitim nivoima, omogućavajući da se pejzaž stopi sa unutrašnjim prostorima. Maloprodajna galerija je dizajnirana tako da se potpuno otvori prema parku kada je lepo vreme, dok se tokom zimskih meseci zatvara.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *