Vojislava Ilića 33, Foto: Bureau Cube Partners
Izdvojeno, Novi objekti

Na granici Zvezdare i Vračara u planu novi gradski orijentir

Na atraktivnoj i urbanistički valorizovanoj lokaciji, u Vojislava Ilića 33 u Beogradu, gradiće se objekat koji zadržava i dodatno afirmiše ambijent raskršća.

Na uglu Prespanske i Vojislava Ilića, na granici Zvezdare i Vračara, na placu od 340 m2, investitor Z INVESTING TIM iz Novog Sada planira izgradnju objekta od 2.540 kvadrata, spratnosti 3Po+Pr+6+Ps, po projektu Bureau Cube Partners iz Beograda.

Ovaj stambeno-poslovni objekat imaće 17 stanova kao i 23 parking mesta.

Idejnim rešenjem i primenjenim arhitektonskim rečnikom naglašena je oblikovnost korpusa, integrisanog u rasternu matricu proizišlu iz referisanih opsega i trasa postojećih saobraćajnica, kao i ugaona referentna pozicija objekta, sa utvrđenim ritmom otvora, pravilno pozicioniranim duž oba ulična pravca uz podržavanje uspostavljene matrice i dispozicije oblikovnih segmenata na objektu, kako horizontalnih tako i vertikalnih, navodi se u urbanističkom projektu.

Vojislava Ilića 33, Foto: Bureau Cube Partners

Izgradnjom novog ugaonog objekta jasno se zadržava i dodatno afirmiše ambijent raskršća.

Arhitektonskim oblikovanjem planiranih korpusa objekta primenjeni su formati arhitektonskog oblikovanja sa umerenim odnosima punog i praznog u multiplikovanim, razumnim i vrlo vešto definisanim proporcijama i zadržanim relacijama.

Izgradnjom novog ugaonog objekta, dvostrano uzidanog, na KP 7488 KO Zvezdara, na atraktivnoj i urbanistički valorizovanoj lokaciji, jasno se zadržava i dodatno afirmiše ambijent raskršća, navodi se u planu.

Karakteristična osnova, Foto: Bureau Cube Partners

Ventilisana fasada

Prostor obuhvaćen Urbanističkim projektom (UP-om) nalazi se na urbanistički vrednoj lokaciji što nameće odgovornost u pronalaženju adekvatnog i atraktivnog rešenja kako same fasade tako i materijalizacije fasadnih platna, s obzirom na sagledivost objekta iz značajnih pravaca.

U konceptualnom smislu opredeljena je različitost u pristupu arhitektonici i likovnoj obradi fasada čime je obezbeđena reprezentativnost kako samog objekta tako i sadržaja materijalizovanih kroz atraktivan stambeni i poslovni fond, svakako visokog standarda, kada je u pitanju ekskluzivno stanovanje i poslovanje u širem centru gradskog jezgra.

Fasadna platna novoprojektovanog stambeno-poslovnog objekta projektovana su kao dominantno grupisani ventilisani fasadni sklopovi sa završnom oblogom od tri tehničko-tehnološki različita, a vizuelno i površinski, vrlo slična materijala u smislu njihove likovnosti i komplementarnog kolorita.

Primeniće se fiber-cementnih ploče u dve završne obrade – površine obrađene u natur betonu, odnosno belom kamenu, furniranih panela u tonu drveta i velikim staklenim površinama sa dinamičnim rasporedom.

Vojislava Ilića 33, Foto: Bureau Cube Partners

Povlačenjem fasadnih ravni po vertikalnom pravcu pružanja objekta ka višim etažama afirmiše se ugao i povučena etaža.

Terase, balkoni i lođe na etažama projektovani su kao linijski potezi, formirani ravanskim površinama, iza kojih se nalaze prozorski otvori većih dimenzija, navodi se u projektu.

Povlačenje fasadnih ravni realizovano je sa namerom da se po vertikalnom pravcu pružanja objekta ka višim etažama jasno i nedvosmisleno, afirmiše ugao i povučena etaža. Pored toga, povlačenjem fasadnih ravni, dodatno se naglašavaju centralni motivi koji doprinose atraktivnosti i dinamici čitave kompozicije objekta, piše u projektu.

Planirana namena objekta sa trgovisnkim sadržajima u prizemlju i poslovanjem na prvoj etaži, kao i stanovanjem na višim etažama objekta, uklapa se u postojeći karakter neposrednog okruženja prvenstveno stambenog, a potom i javnog, kulturnog i ekološkog – Beogradskog dramskog pozorišta, Zvezdara teatra i Zvezdarske šume, navodi se u urbanističkom projektu.

Presek, Foto: Bureau Cube Partners

Javni uvid

Javna prezentacija obaviće se od 12. do 20. jula 2021. godine, a svu dokumentaciju možete pronaći ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Nikola

  Još jedan od čireva na licu Beograda……

 2. Snezana

  Cena km Snezana Milicevic prof

 3. Boban

  Malo je pretenciozno ovo nazvati novim gradskim orjentirom, ali ok, marketing se ukorenio svuda.

  Meni smeta nerealno velika količina zelenila na renderima, ove „viseće biljke“ na ogradama, drvo visoko 20m sa prečnikom stabla od 1m, bukvalno naslonjeno uz zgradu i slične stvari od kojih, realno, nema ništa. Shvatam da na neki način moraš da obogatiš prikaz ali ovo je preterano. Ne volim tu vrstu „romantizacije“ prikaza.

  S druge strane, organizacija prostora je odlična, fasada veoma dopadljiva, objekat visoko iznad proseka onoga što se gradi i svakako ga ne bih nazvao „čirom na licu Beograda“.

 4. Dule

  > Terase, balkoni i lođe na etažama projektovani su kao linijski potezi, formirani ravanskim površinama, iza kojih se nalaze prozorski otvori većih dimenzija, navodi se u projektu.

  Gradski orijentir nema terase kao socijalisticko odmaraliste na Drini.

 5. Dragan Marković

  Tipologija objekta na uglu rešena je tako da se osnova iskoristi maksimalno, a da to ne ugrozi kvalitet stanova.

  Ono što vidim kao pozitivno jeste dobra orijentacija, osunčanost i provretrenost jedinica.

  Da ne bude da samo hvalim. Čini mi se da je oblikovanje fasade podređena odabranom materialu.

  Nadam se da će složenost fasade izdržati apetite izvođača da se stvari pojednostave u postupku izgradnje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *