Arhitektura, Izdvojeno

Škola u Kopenhagenu napajaće se solarnom energijom

Škola koja će primati 1.200 učenika i 280 zaposlenih biće najzeleniji obrazovni objekat u Danskoj.

Arhitektonski biro CF Moller predstavio je projekat škole CIS koja će na krovu imati ogroman generator električne energije. Na poslednjoj etaži objekta biće postavljeno 12.000 solarnih panela koji će proizvoditi više od polovine godišnjih energetskih potreba škole. Paneli će biti motorizovani tako da će pratiti kretanje sunca u cilju maksimalne iskorišćenosti sunčevih zraka.

skola-solarna-energija-02

Površina solarnih panela iznosiće 6.048 kvadrata koji će godišnje proizvesti 200 MWh – što je više od polovine godišnjih potreba. Zanimljivo je da će solarna instalacija biti sastavni deo nastave. Naime, učenici će imati uvid u to koliko je proizvedeno struje ovim zelenim putem i te podatke koristiće na časovima matematike i fizike.

skola-solarna-energija-03

Zgrada kubične forme zapravo je podeljena u četiri manje međusobno povezane kule. Svaka kula sa pet do sedam spratova biće posebno dizajnirana kako bi se maksimalno prilagodila uzrastu dece koja će u njima boraviti.

skola-solarna-energija-04

Veliki osnova visine dva sprata će pored biblioteke i menze ugostiti i salu za fiskulturu. Ove prostore učenici će moći da koriste i kada ne traje nastava.

skola-solarna-energija-05

Zgrada je trenutno u fazi izgradnje a radovi bi trebali da budu završeni 2017. godine.

skola-solarna-energija-06 skola-solarna-energija-07 skola-solarna-energija-08

 

Pogledajte i ovu solarnu kuću koja pravi dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *