Cubipod blokovi za zaštitu luka se prenose posebnim stegama prilagođenim njihovom obliku (Foto: Cubipod.com)
Izdvojeno, Konstrukcije

Ovi betonski lukobrani nas mogu spasiti od katastrofa

Cubipod smanjuje troškove proizvodnje lukobrana za 15 do 45 posto,  a pritom su izuzetno otporni na različite uticaje. Uskoro ćemo saznati da li će baš ovaj patent dobiti prestižnu Evropsku nagradu za inovacije.

Španski inovatori Antonio Corredor Molguero i Carlos Fermin Menéndez Diaz izumeli su jedinstveni kalup za proizvodnju specijalno oblikovanih betonskih blokova za zaštitu luka koji ne samo što su izuzetno otporni, nego i znatno smanjuju troškove proizvodnje. Na osnovu ove metode, naučnici sa Politehničkog univerziteta u Valensjii, Josep Ramon Medina and Esther Gómez-Martín, napravili su Cubipod – superotporni lukobran u obliku heksagona.

Šta je otpornije od betonske kocke? Betonski heksagon, naravno.

Cubipod su projektovani tako da se nikada ne slepe jedan uz drugog što ih čini daleko otpornijim od klasičnih betonskih kocki.

Lukobrani se obično prave nasumičnim postavljanjem velikih betonskih blokova koji tako poređani pružaju određen nivo zaštite u luci. Iako se relativno jednostavno i lako postavljaju, tokom vremena oni umeju da se poravnaju praveći rampu, što je posebno opasno u lukama u kojima većinom godine vladaju oštri vremenski uslovi. Tu na scenu stupa ovo rešenje koje je projektovano tako da se blokovi nikada ne slepe jedan uz drugog što ih čini daleko dugovečnijim od njegovih klasičniih „predaka“.

Cubipod ima izbočine na svim stranama, što sprečava da se blokovi pomeraju i da se tokom vremena slepe jedan uz drugog čime postaju manje efikasni. Međutim, da bi ovaj heksagon postao komercijalno održiv, bilo je neophodno naći što ekonomičniji i efikasniji način da se proizvede jedan ovakav blok. Najveći izazov u tome bila je njegova težina, budući da lukobrani obično teže između 3.000 i 45.000 kilograma. I upravo su tu na scenu stupili Molguero i Diaz sa svojim izumom!

Carlos Fermin Menéndez Diaz i Antonio Corredor Molguero sa kalupom za izradu najotpornijih lukobrana na svetu.

Proizvodnja na licu mesta

Naime, njih dvojica su izumeli kalup pomoću kojeg se ovi blokovi proizvode na veoma jednostavan način i to na licu mesta, što je svakako mnogo jeftniji princip proizvodnje jer ne podrazumeva transport teških blokova. Osim toga, za razliku od klasičnih betonskih kalupa, ovi se oslobađaju vertikalno, manji su, pa samim tim i zauzimaju manje mesta. Na taj način se nekoliko kalupa može koristiti jedan pored drugog, a svaki odnjih proizvodi do tri Cubipoda dnevno.

Pogedajte kako to funkcioniše:

Pošto živimo u vremenu kada su vremenske nepogode i katastrofe sve češće dešavaju, a pritom su svaki put sve intenzivnije, ovo je krajnje vreme da se izađe s rešenjem koje će gradove učiniti otpornijim i sigurnijim.

Više o tome pogledajte u narednom videu:

Trenutno se kalup za izradu Cubipod blokova nalazi među finalistima za Evropsku nagradu za inovaciju 2019. Ukoliko vam se ovaj izum sviđa, glasajte za njega na sajtu Evropske kancelarije za patente.

Više o samom proizvodu možete pročitati na sajtu Cubipod.com.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dragan

    Nigde i niko ne koristi kocke za lukobrane, već tetrapode :
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tetrapod_(structure)

    Lično sam izlio preko 30.000 tetrapoda većinom od 10tona, a bilo je i od 16 i 20 u luci Bengazi koju je gradio PIM. Posle sam nastavio i u Misurati u Libiji.
    Ovaj španski cubipod je samo još jedno rešenje, ali sa previše površina i sigurno neće potisnuti tetrapode, koji se lakše liju sa četiri oplate na kojima su vidratori za beton.

Оставите одговор

Obavezna polja *