Površina sva tri zdanja iznosi oko 203.000 kvadratnih metara
Novi objekti

Novi Beograd dobija centralni trg s fontanom u Bloku 26

Javni prostor sa fontanom predviđen je pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, a na okolnim parcelama biće podignute tri stambeno-poslovne zgrade sa više od 700 stanova.

Centralni trg u Novom Beogradu sa fontanom, pandan Trgu republike, biće u Bloku 26 pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Taj javni prostor trebalo bi da bude oaza za žitelje i korisnike tri stambeno-poslovne zgrade koje su planirane na jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Novom Beogradu, prekoputa Palate Srbija – monumentalnog objekta čija je izgradnja 1961. godine odredila osnovnu osu urbanizacije centralne zone Novog Beograda, piše Politika.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kome su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvideo je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića, a njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije pre tri godine. Izmenu tog planskog dokumenta prošle godine pokrenuli su vlasnici atraktivnog zemljišta i investitori kompanije GP Napred i Energoprojekt holding.

Urbanistički projekat koji uskoro treba da prođe i test Komisije za planove Ministarstva građevinarstva, jer ono izdaje dozvole za objekte više od 50 metara, zaokružio je proces prenamene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna površina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa Štark arene i za njih investitori traže partnere koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Ilustracija: Politika

Arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković predvidele su i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića.

Najviši objekat obuhvaćen urbanističkim projektom imaće 65 metara i pozicioniran je uz Bulevar Mihajla Pupina, zgrada uz Ulicu španskih boraca biće visoka 58 metara, a visina višespratnice uz Ulicu antifašističke borbe je 52 metra. Sva tri zdanja sa više od 700 stanova krasiće zeleni krovovi, a u kompleksu su predviđeni dečji vrtić i ambulanta.

– Usvajanje urbanističkog projekta očekujemo do kraja meseca, izrada projektne dokumentacije je u toku, a namera Energoprojekta i Napreda je da odmah nakon pribavljanja neophodnih dozvola, koje izdaje Ministarstvo građevinarstva, započnemo izgradnju objekata – navodi za Politiku Gorana Čanković, rukovodilac službe za razvoj lokacija Energoprojekt holdinga.

Prvi koraci pre 20 godina

Transformacija Bloka 26 započeta je pre dvadesetak godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada je sagrađena i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom. Na delu zemljišta uz Bulevar Zorana Đinđića nalaze se barake i objekti u funkciji betonske baze kao pomoćni objekti podignuti u toku izgradnje „Beogradske arene” u Bloku 25 i danas nisu u upotrebi.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

7 komentara

 1. Wlada

  Jel se pocelo sa gradnjom na ovoj lokaciji?

 2. miami

  Tragicno odvratno. Zabranili su napredni gradnju visokih zgrada u Bloku 26. Napredu nisu dozvolili oni prethodni da gradi stambenu zgradu od 40 spratova. Smanjili su je na 8. Ovi novi su nastavili istu politiku. Ova stambena zgrada u obliku cirilicnog slova p, je toliko nehumana I odvratna, da tako nesto slicno nigde necete moci da nadjete u svetu.

  1. Ljiljana

   To je lokacija Energoprojekta. A sto se tice izgradnje u svetu je neistina. Drugo zasto je svet bolji od nas. Spratnost odgovara tom delu lokacije, a i svi nevole da zive u oblakoderima. To je samo vasa mrznja prema Srbiji. Zivim u L.A. i neslazem se sa vama.

   1. Ljiljana

    Neslazem se i ja sa vama. Zivim u Los Angelesu i njihova gradnja od jedne lokacije do druge sa blokovima malih i neuglednih zgrada / u vecem delu LA/ nemaju neku vidljivu arhitekturu u nizu.

 3. Amadeya

  Ovo je strasno(((((

 4. Jovan

  HOTEL YUGOSLAVIJA – ŠTA JE SA NJIM?
  IMA LI VLASNIKA, IMA LI NJEGIVE OBNOVE?

 5. Jelena

  A stari Centar dobija smog i izduvne gasove, dok se Ne. Bgd. diže i uzdiže

Оставите одговор

Obavezna polja *