Most od 10 metara težak svega 3,5 tone; Foto: BoysPlayNice
Konstrukcije

U Češkoj podignut most dužine deset metara od 1,4 kubika betona

Ova crna pasarela od betona armiranog vlaknima teška je svega 3,5 tona i odlično se uklapa na jednoj veoma specifičnoj lokaciji.

Saradnja između Ondrej Cilera iz AOC Architects i Petra Teja sa Klokner instituta sa CTU u Pragu rezultovala je izradom ultralaganog betonskog mosta preko rečice u češkim Vrapicama. Ovaj pastoralni krajolik česta je meta poplava, a upravo na pešačkom potezu između sela i groblja bilo je potrebno sagraditi pasarelu kao portal između sveta živih i mrtvih. Odabrana je lagana konstrukcija sa tehnološki naprednim materijalima u crnoj boji.

Veza između ovog i onog sveta… Foto: BoysPlayNice

Most raspona 10 metara napravljen je od betona izuzetno visokih performansi armiranog vlaknima.

Konstrukcija raspona deset metara izrađena je od betona izuzetno visokih performansi (UHPC) otpornog na smrzavanje, ojačan vlaknima. Suptilnost oblika, zajedno sa dužinom raspona, ostvarena je dvostruko zakrivljenom geometrijom koja stabilizuje konstrukciju i učvršćuje most u oba smera. Sa širinom poprečnog preseka od 1,5 metara i ukupnom potrošnjom materijala od 1,4 kubika, most teži svega 3,5 tona.

Poprečni profil širok je 1,5 metara; Foto: BoysPlayNice

Ručno brušenje crnog betona

Za potrebe ispitivanja konstrukcije i tehnologije betoniranja, prvo je izgrađen prototip koji je podvrgnut test opterećenju kada se pokazalo da ova lagana ali vrlo izdržljiva konstrukcija zaista može da stoji.

Crna završnica dobijena je ubacivanjem pigmenata u betonsku smesu kao i ručnim brušenjem površina.

Ručno polirane površine dale su mostu sjajnu završnicu; Foto: BoysPlayNice

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *