Građevinarstvo

Montažni vertiportovi na krovovima za sletanje avio-taksista uskoro postaju realnost

Lilium je osmislio dizajn aerodroma na krovovima šoping centara i garaža koji će služiti za sletanje putničkih dronova.

Nemačka kompanija Lilium, koja je razvila petosedišne električne letilice, razrađuje svoj ambiciozni projekat kako bi ova vazdušna taksi služba potpuno mogla da počnu sa radom u više svetskih gradova do 2025. godine. Sa ovim planom na umu, razvili su i modularne aerodrome, odnosno vertiportove kako bi zainteresovani investitori mogli da ih uključe u razvoj svojih budućih projekata komercijalnih objekata, šoping centara i garaža za sletanje putničkih dronova.

Konstrukciju bi činio niz montažnih modula kako bi se struktura prilagodila objektu ali i zahtevima taksi službi.

„Nama nije u planu da prodamo dizajn investitorima. Naša ideja je da investitori i partneri koriste naše dizajnerske smernice u njihovim projektima vertiportova koji su specifični za njihov kontekst.“, objasnio je za Dezeen glavni arhitekta Liliuma, Riko Sibbe.

Cilj Liliuma je bio da se dizajnira jednostavan i funkcionalan vertiport, koji sadrži samo neophodne elemente za rad buduće vazdušne taksi službe. Konstrukciju bi činio niz montažnih modula kako bi se struktura prilagodila objektu na kom bi bila postavljena, kao i zahtevima taksi službi.

Aerodromi bez restorana

„Vertiportovi se u gradovima mogu postavljati na postojećim transportnim terminalima, pored ili na tržnom centru ili na garaži. Sa druge strane, na manje izgrađenim lokacijama može se postaviti u nivou prizemlja, pored poslovnih ili stambenih objekata.“, dodaje Riko.

Svaki vertiport ima tri glavna elementa: područje za poletanje i sletanje, parkirališta na kojima će se putnici ukrcavati i terminal. Iako je koncept sličan aerodromu, samo bez pisti, Lilium je većinu maloprodajnih objekata i restorana uklonio iz zgrade terminala kako bi proces bio što funkcionalniji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *