Građevinarstvo, Izdvojeno

Tokio: Najveći podzemni rezerovar za vodu na svetu

Na 19 kilometra od centra grada nalazi se impresivna podzemna struktura koja svojim izgledom podseća na katedralu.

Zapravo, ovo je podzemni rezerovar za vodu koji čuva glavni grad Japana od poplava. Napravljen je na 22 metra ispod nivoa tla, dugačak je 177, širok 78 a visok čak 25 metara.

Betonska tavanica oslonjena je na „šumu“ stubova – svaki od 59 komada težak je po 500 tona.

Koje je poenta ovog objekta i velikog inženjersko-arhitektonskog poduhvata? Cilj je da se Tokio odbrani od poplava koje su sve učestalije na ovim prostorima zbog velikih klimatskih promena. Sva atmosferska voda koja se nakon velikih oluja ili tajfuna slije u tokijsku kanalizaciju, protutnjaće do ovog rezervoara kroz cevni sistem dugačak sedam kilometara. Rezerovar će, poput tampon zone, primiti svu ovu veliku vodu i nakon toga ona će biti prepumpana u reku Edo uz pomoć 78 pumpi kapaciteta 200 tona u sekundi.

Ovaj rezerovar se koristi otprilike sedam puta godišnje a kada nije u upotrebi, otvoren je za javnost. Turisti mogu da obiđu ovu impozantnu građevinu a njihovi utisci su uglavnom kao da su bili u nekoj katedrali. Taj utisak je posignut, verovatno, zbog veoma visoke tavanice, masivnih stubova ali i ambijentalne rasvete koja ovoj građevini daje mističan izgled.

Pogledajte i američko rešenje u borbi protiv poplava koje podrazumeva plavljenje podruma.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *