Materijali

Projektujete zelenu zgradu? Ugradite i WC šolju od drvenog iverja!

Možda nije moguće napraviti šporet od drveta ali toaletnu šolju, po svemu sudeći, jeste. I pritom veoma dobro izgleda! 

Finska dizajnerska kompanija Woodio dizajnirala je WC šolju u kojoj je sve, počev od daske pa do čitave baze, napravljeno od kompozita drveta, te navodno generiše 99% manje CO2 tokom svoje proizvodnje u poređenju sa keramikom.

Zidna toaletna šolja nazvana Block napravljena je od materijala koji je razvio osnivač firme Woodio, Petro Lahtinen, a koji je oko 80% u svojoj zapremini od jasike lokalnog porekla i otpadaka iz drvne industrije.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Mešanjem iverja i smola dobija se kompozit koji je vodootporan i „praktično nesalomiv“.

Primenjena strugotina pomešana je sa kombinacijom fosilnih poliestera i bioplastičnih smola kako bi se stvorio kompozit koji je vodootporan i „praktično nesalomiv“ kako za Dezeen navodi Petro.

Lahtinen ističe da je primarna pogodnost u tome što njegov proizvodni proces ne zahteva toplotu, a samo delić vode i energije koja je inače potrebna za proizvodnju keramičkih WC  šolja.

Naime, one se inače obično peku na temperaturama iznad 1.000 stepeni Celzijusa i to po nekoliko sati.

Manje pečenja, više sečenja

„Nema ničega lošeg u samoj keramici, ali proces proizvodnje keramike ima uticaj na životnu sredinu. Uobičajeno je da se u industriji keramike proizvodi peku na 1.500 stepeni Celzijusa, najmanje po 12 sati i ova toplota se obično proizvodi sagorevanjem gasa, što neminovno uzrokuje značajne emisije CO2.“, rekao je Petro Lahtinen.

Iz firme tvrde da njihov proizvodni proces generiše 99% manje CO2 nego kod pravljenja tradicionalnih keramičkih sanitarija. Ipak, ovo ne podrazumeva emisije od izvora sirovina ili transporta ili deponovanja.

„Čak i naši proizvodi moraju biti transportovani i odloženi na kraju životnog veka, a takođe se mora imati na umu i izvor sirovina.“, dodao je Lahtinen.

Razvili smo kalupe koji mogu da podnesu sirovine koje nisu tečne i to je zaista inovativna metoda.

Kompozitni materijal razvijen je još 2017. godine i od tada ga je kompanija koristila za proizvodnju raznih elemenata, od lavaboa do kada, koristeći se patentiranom tehnikom livenja.

„Razvili smo kalupe koji mogu da podnesu sirovine koje nisu tečne i to je zaista inovativna metoda.“, dodao je Lahtinen.

Ipak, Block toalet je najsloženiji i najkomplikovaniji proizvod kompanije do sada, razvijan tri godine i dizajniran u saradnji sa finskim studiom Pentagon Design.

Zanimljiva je činjenica da se piljevina i strugotina često koriste za razbijanje ostataka u toaletima za kompostiranje, a Woodio je uspeo da napravi WC šolju od istog tog materijala.

Druga strana WC šolje

Ipak, ovaj kompozit od drveta se i dalje oslanja na nekoliko fosilnih resursa, uključujući poliestersku smolu, kao i razne aditive i površinske tretmane, mada kompanija planira da u budućnosti koristi samo smole na bio bazi.

Činjenica da je materijal kompozit onemogućava recikliranje proizvoda na kraju njegovog života koji je obično oko 10 do 15 godina, ali može ići i do 50.

Sa druge strane Woodio tvrdi da se toaletna šolja ipak može spaliti kako bi se iskoristila za proizvodnju toplotne energije i kako bi se sprečio njen put na deponiju.

Ipak, ovo bi oslobodilo i ugljenik u atmosferu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *