Minibuilder robot štampa 3D vazu projektovanu parametrijskim modelovanjem; Foto: IAAC
Softver

5 načina na koji veštačka inteligencija menja arhitekturu

Veštačka inteligencija (AI) polako postaje integralni deo naše stvarnosti i samo je pitanje dana kada ćemo početi potpuno aktivno da je koristimo na svakodnevnom nivou. 

Njen uticaj na razvoj arhitekture je, naravno, neupitan, a u ovom tekstu razmatramo najupečatljivije načine na koji veštačka inteligencija iz dana u dan menja ovu i sve srodne oblasti vezane za kreativu i dizajn. Naime, iako se mnogi boje da će AI nepovratno zameniti radnu snagu, glavna prednost veštačke inteligencije u arhitekturi i građevinskoj industriji leži u razvijanju potpuno novih kreativnih procesa. S druge strane, ono što će nam AI definitivno spasiti jeste vreme, naročito u smislu obavljanja rutinskih, repetativnih zadataka. Brojni kreativci se nadaju da će ovakva ušteda vremena i novi procesi proizvodnje podići kvalitet projekata na neki novi nivo.

Pogledajmo sada i njene ostale prednosti:

1. Za razliku od arhitekata, AI analizira podatke brzinom svetlosti

BIM je novi standard za projektovanje

Veštačku inteligenciju, u suštini, možemo definisati kao računarski sistem koji je u stanju da obavlja zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su vizuelna percepcija, prepoznavanje govora, odlučivanje i prevođenje jezika. Međutim, AI se odavno pokazala kao najkorisnija kod analize velike količine podataka – a takva pomoć je arhitektama uvek dobrodošla (uostalom, znate li arhitektu kojem je analiziranje podataka omiljeni deo posla?).

Dodatna pogodnost je i to što uz pomoć AI projektanti mogu da testiraju nekoliko modela istovremeno, uključujući i podatke o različitim tipovima materijala ali i korisnika koji će simultano koristiti jedan budući objekat. Uz pomoć AI, arhitekte mnogo brže i lakše mogu da procene kakve kriterijume treba da zadovolji njihov projekat, ali i da ga prilagode lokalnim propisima i uslovima lokacije.

2. Parametarsko modelovanje za napredne konstrukcije

GIF by ArchDaily - Find & Share on GIPHY

Parametarsko modelovanje je sistem dizajna koji vam omogućava da igrate s određenim parametrima za kreiranje različitih formi i struktura koje inače nije moguće dobiti tradicionalnim postupcima.

Ovaj novi, digitalni arhitektonski jezik omogućava projektantima da odaberu željeni dizajn, da postave ograničenja, uključe podatke i kreiraju bezbrojne iteracije jednog proizvoda ili objekta u roku od nekoliko minuta. Alatke poput Grasshoppera dizajnerima pružaju mogućnost da optimizuju gotovo svaki projekat shodno svojim potrebama.

Upravo su korišćenjem parametarskog modelovanja naši studenti osvojili nagradu u Londonu za najbolji laki samostojeći paviljon.

3. AI za bržu i lakšu gradnju

Upotreba veštačke inteligencije u građevinarstvu još uvek nije uzela dovoljno maha da o njoj pričamo kao o realističnoj opciji za domaće tržište, ali je sasvim očigledno da će se pomoć kompjutera pri izgradnji objekata, naročito onih neobične strukture, sve češće koristiti.

Primer vidimo u projektu 3D štampanog mosta od čelika o kojem se puno pisalo ove godine. Istraživači sa vrhunskog instituta za tehnologiju MIT trenutno razvijaju AI dronove koji će moći međusobno da komuniciraju dok prave manje modele.

4. Veštačka inteligencija će nam oraspametiti gradove

Grad u kojem objekti međusobno komuniciraju

Iako je upitno kada će upotreba smart tehnologija dostići neki zavidni nivo u regionu, tako nešto je sasvim moguće zamisliti u nekim od naprednijih gradova u svetu. Upotreba pametnih tehnologija i veštačke inteligencije u urbanizmu je jedna od najboljih promena koje će nam AI doneti. Samo treba da budemo strpljivi i pratimo njen razvoj korak po korak sve dok se naše zgrade, telefoni, automobili i javna mesta međusobno  ne povežu i ne počnu zajedno da komuniciraju kako bi poboljšali uslove života, ograničili otpad i pojačali sigurnost u saobraćaju.

5. Za AI, komfor korisnika je na prvom mestu

Internet of Things: Ceo dom dostupan na dugme

Nesumnjivo je da će arhitekte uskoro početi da smišljaju nove načine kako da podignu korisničko iskustvo na zavidni nivo upotrebom veštačke inteligencije. Zahvaljujući naprednim tehnologijama, očekuje se da kuće uskoro počnu da funkcionišu kao pravi živi organizmi kod kojih je sve povezano i gde svi delovi doma funkcionišu zajedno kako bi ukućanima omogućili što prijatniji boravak. Neke od pametnih tehnologija već su u upotrebi i mogu se naći i na našem tržištu, a kako će Apple, Amazon, Google, Samsung i ostali brendovi uspeti da inkorporiraju svoje tehnologije u naše domove ostaje još da se vidi, ali ono što je definitivno to je da je jedan novi internet, Internet of Things (IoT), pred nama!

Izvor: Interesting Engineering

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *