Svetski projekti

Rekonstrucija 300 godina starog zdanja u Kini uz zadržavanje elegancije postojeće konstrukcije

Lokalni zanati, zadržavanje lokalnog duha i poštovanje istorijskog konteksta, učinili su da ova rekonstrukcija bude svetao primer u arhitektonskoj praksi.

Hotel Skywells pruža nesvakidašnje iskustvo luksuznog tretmana u ruralnoj oblasti Kine, tačnije u drevnom selu Jan. Međutim, tokom razvijanja ovog projekta, arhitekte firme anySCALE Architecture Design, bile su fokusirane na očuvanje, a ne na modernizaciju 300 godina starog imanja.

Uspešnost realizacije projekta dokazuju i mnogobrojne dobijene nagrade, poput ICONIC, RED DOT i ABB LEAF, jedan od žirija istakao je da je „impresioniran lakoćom dodira moderne intervencije uvedene u 300 godina staru istorijsku zgradu u cilju obezbeđivanja komfora potrebnog gostionicama 21. veka.“

 

Naziv hotela potiče od uskih dvorišta koja pružaju prodor dnevnog svetla u okolne prostorije.

Ono što svakako oduševljava u ovoj rekonstrukciji jeste jednostavan zen šarm objekta gde je ujedno zadržana sva veličina i elegancija postojećih drvenih i kamenih struktura.

Protiv džentrifikacije

Ideja o očuvanju imanja pokrenuta je od strane klijenata, koji su svoju dugogodišnju ušteđevinu usmerili na kupovinu imanja u nadi da će ga očuvati i učiniti boljim, a nikako da na njemu sprovedu klasičnu hotelijersku džentrifikaciju.

Naziv hotela Skywells je dobijen od prevoda regionalnog arhitektonskog izraza „Tian Jing“, koji se odnosi na uska dvorišta koja pružaju prodor dnevnog svetla u okolne prostorije.

Duga istorija

Još jedan zahtev postavljen od strane klijenata bio je i da se postigne veličina i elegancija koja je bila karakteristična za zdanje u njegovim najboljim godinama, kada je objekat služio i kao gostionica za putujuće trgovce. Međutim tokom 20. veka imanje se nije održavalo, te je oronulo i često je služilo kao utočište kineskim vojnicima.

Originalni i tradicionalni elementi su zadržani u javnim zajedničkim prostorima, dok su sobe dobile savremenije enterijere

Tim arhitekata odlučio je da primeni način obnove koji će biti razumljiv i budućim generacijama, a koji će odati počast istoriji lokalne arhitekture. Originalni i tradicionalni elementi su zadržani u javnim zajedničkim prostorima, dok je 14 apartmana opremljeno modernijim sadržajem koji su u kombinaciji toplih i hladnih tonova.

Ništa bez lokalnih zanatlija

Jedan od primarnih elemenata javnih prostora je drveni ram, koji je nažalost zakačio zub vremena te je tim zatražio stručnu pomoć talentovanog lokalnog zanatlije, koji ima neophodno iskustvo i veštine za reparaciju ove strukture. Pored osnovne restauracije zanatlija je takođe bio zadužen i za ostale rezbarije na imanju. Posebno su zanimljive rezbarije u ulaznoj zoni koje koriste motive inspirisane pričom klijenata.

Za razliku od ostatka hotela sobe nemaju velike otvore i masivne prozore, već je kod većine primenjeno krovno osvetljenje i visokokvalitetna veštačka rasveta.

Zidovi od gline i opeke su takođe restauirani i obnovljeni u skladu s lokalnom tradicijom, a postojeći sistem uspešno održava prostore hladnim tokom dugih letnjih dana.

Grafičke podloge:

Osnova
Osnova
Osnova
Osnova
Presek
Presek

Foto: Marc Goodwin, Xia Zhi via V2com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *