Izdvojeno, Svetski projekti

Uspešna ekstenzija: Aneks kuće doneo preko potrebne kvadrate

Da nadogradnja ne mora uvek da izgleda kao skrnavljenje postojećeg objekta, pokazuje ovaj uspešan primer iz Holandije.

Projektni biro WillemsenU Architects dobio je zadatak da adaptira kuću iz 1960. godine i da joj doda aneks. Klijentima je trebalo više mesta pa je u nadozidani deo, koji je preko boka blisko povezan s postojećom kućom, smeštena radna soba i garaža. Zahvaljujući adaptaciji kuće, dečije sobe na spratu su takođe proširene.

aneks-kuca-02

Proširenje kuće urađeno je tako da se ono zapravo ni ne primeti. Ko ne zna kako je izgledalo prvobitno stanje, teško može reći da je na ovoj kući bilo ikakve intervencije. Oblik i forma prvobitnog objekta poslužila je kao reper i zapravo aneks izgleda kao zarotirani originalna kuća uz nekoliko izmena. Dodate su još veće površine pod staklom i ceo objekat se okrenuo ka lepom dvorištu, piše Contemporirst.

aneks-kuca-03

Velike izmene desile su se u enterijeru originalne kuće. Dnevna soba prebačena je sa prednjeg u zadnji deo kuće kako bi se iskroristili veliki prozori koji gledaju ka dvorištu.

aneks-kuca-04

Nekoliko specifičnih detalja čine enterijer ove kuće veoma zanimljivim. Za početak, to je originalni kamin kao i kuhinja u kojoj se ostrvo nastavlja u trpezarijski sto.

aneks-kuca-08 aneks-kuca-09 aneks-kuca-04 aneks-kuca-05 aneks-kuca-06 aneks-kuca-07

Foto: Hugo de Heij & Culimaat

Pogledajte još neke primere uspešne nadogradnje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *