Arhitektura

Neobična transformacija: Stara crkva adaptirana u savremenu kuću

Projekat transformacije crkve u Holandiji u stambeni prostor, pokazao je da je uz pametan dizajn i efikasan plan sve moguće.

Polazna tačka u projektu renoviranja podrazumevala je obnovu uz zadržavanje izgleda pojedinih elemenata crkve iz 1928. godine. Fasada, zvonik sa satom, drvena krovna konstrukcija, kao i stara vrata i lučni prozori morali su ostati na svom mestu. A šta je sa enterijerom?

Crkva postala stambeni prostor 01

Kako bi se zadržala prostoranost objekta, poštujući njegovu prvobitnu namenu, on nije izdeljen na što je više moguće prostorija, već je organizovan u otvorenom, skladnom konceptu.

Crkva postala stambeni prostor 02

Jedina konstrukciona izmena u enterijeru bila je dodavanje galerije, na kojoj se sada nalazi soba za relaksaciju, u kojoj su smešteni kauč, krevet i slobodnostojeća kada.

Crkva postala stambeni prostor 03

Centralni element prostora postalo je multifunkcionalno stepenište. Ono pored svoje osnovne namene, s jedne strane sadrži kuhinjske elemente, dok s druge nosi policu u dnevnoj sobi.

Crkva postala stambeni prostor 04

Materijali koji su korišćeni u uređenju enterijera su funkcionalni i budžetski prihvatljivi. Obloga na stepenicama urađena je od drvenih letvi koje su bile već sastavni deo crkve.

Crkva postala stambeni prostor 05

Kroz ceo projekat može se uočiti, kako poštovanje prema prvobitnoj funkciji objekta, tako i kreativnost i određena doza humora. Na zidu potkrovlja oslikana su nebeska vrata sa anđelima, dok se karikirani elementi mogu videti u „izgubljenom stadu“ u dvorištu i kod natpisa „holy shit“ na toaletu.

Crkva postala stambeni prostor 06

Projekat je uradio studio Leijh, Kappelhof, Seckel, van den Dobbelsteen Architecten.

Crkva postala stambeni prostor 07

Crkva postala stambeni prostor 08

Ovo, naravno, nije prvi primer pretvaranja crkve u stambeni prostor. Pogledajte i ovaj primer.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *