Kompleks Plot 26 u Beogradu na vodi; Vizuelizacija: XZZI
Domaći projekti

Od konkursa do prodajnog dana: Kako je projektovan Plot 26 u Beogradu na vodi

Kod Ložionice se planira izgradnja jednog poslovnog i dva stambena objekta sa pripadajućim trgovima koji se direktno nadovezuju na okolne javne prostore.

Izgled budućeg stambeno-poslovnog kompleksa Plot 26, planiranog za izgradnju u naselju Beograd na vodi, zajednički su osmislili tim firme investitora Belgrade Waterfront i tim studija Zabriskie, beogradske arhitektonske prakse kojoj je pripao zadatak izrade kompletne projektne dokumentacije svih faza projekta, kao i projektantski nadzor.

Zabriskie tim na ovom izazovnom projektu čini 15 arhitekata u segmentima arhitekture, enterijera i pejzažnog uređenja, dok sam kompleks obuhvata izgradnju tri objekta – poslovni objekat spratnosti 2Po+P+11, te dva stambena objekta spratnosti 2Po+P+17 (BW Nota), odnosno, 2Po+P+26 (BW Rima) – kao i formiranje tri javna trga.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Situacija

Nakon učešća na pozivnom konkursu za koncept za Plot 26, Zabriskie je dobio poziv za učestvovanje na tenderu na kojem je pobedio.

Nakon učešća na pozivnom konkursu za koncept za Plot 26 na kome je učestvovalo više domaćih i jedan strani biro, kroz koji su sa klijentom razvili postavku rešenja, arhitektonska praksa Zabriskie dobila je poziv za učestvovanje na tenderu.

“Nakon pobede na tenderu nastavili smo dalji rad na našem konkursnom rešenju, a naša uloga na ovom projektu je uloga vodećeg konsultanta kroz ceo proces projektovanja“ – kaže Lela Alempijević, izvršna direktorka Zabriskie.

Milka Gnjato, partner u firmi i direktorka projekta, objašnjava nam potom značaj postavke objekata na lokaciji BW Plot 26, sa tri trga ka okolnim javnim prostorima koji, kako ističe, afirmišu i obogaćuju zajednicu.

„Smatramo da iznad svega postavka objekata, koju smo kreirali zajedno sa kolegama iz BW tima, daje veliki doprinos kvalitetu postojećeg BW master plana i jedna je od većih vrednosti ovog rešenja“ – kaže Gnjato.

Tri velika trga se direktno i celom širinom nadovezuju na okolne javne prostore; Vizuelizacija: Elara

Tri trga različitog karaktera

Urbanistički, Plot 26 je otvoreni blok. Postavkom objekata kreirana su tri velika trga koji se direktno i celom širinom nadovezuju na okolne javne prostore.

Sva tri su različitog karaktera – jedan se nadovezuje na javni prostor Ložionice, budućeg kulturnog centra, drugi je intimnijeg karaktera tematizovan kao park za decu i stanare, a treći ima karakter centralnog gradskog trga sa površinama za terase kafića i restorana, trgovinskim i uslužnim lokalima u svom zaleđu“ – navodi direktorka projekta.

Dodaje da ovaj trg predstavlja velikodušno proširenje i sadržajno aktiviranje ulice – promenade koja će spajati prostor Ložionice sa rekom.

„U okviru ovakve dispozicije postavljena su tri objekta različita po visini i horizontalnim gabaritima, što ovaj prostor čini doživljajno prozračnim, a istovremeno omogućava bogatstvo vizura“ – objašnjava Milka Gnjato.

Stambeni objekat BW Nota; Vizuelizacija: Elara

Razvili smo zig-zag sklop objekata koji je obezbedio da 80% svih stanova na BW Rima ima dvostranu orijentaciju.

Prvi od dva projektantska fokusa koji su rezultirali konačnim rešenjem ticao se maksimalnog broja dvostrano orijentisanih stanova, odnosno kvaliteta životnog prostora za buduće korisnike

„Razvili smo zig-zag sklop objekata koji je na BW Rima obezbedio da 80% svih stanova u BW Rima ima dvostranu orijentaciju, a nju ima i čak 50% jednosobnih stanova, što je, rekla bih, redak slučaj u novijoj istoriji stambene arhitekture Beograda“, objašnjava Gnjato.

Ističe da je celokupno arhitektonsko rešenje razvijeno na osnovu podataka dobijenih analizama osunčanja, vizura, kvalitetnih koridora pogleda i analiza neutralisanja zagađenja bukom.

„Iz tog razloga je i poslovni objekat postavljen uz Gazelu, a stambeni su svojim kraćim stranama orijentisani prema njoj“, ističe naša sagovornica.

Svaki projektantski potez proizvod je detaljnog analiziranja; Vizuelizacija: Elara

Energetski i konstruktivno racionalno rešenje

Drugi projektantski fokus odnosio se na zamisao da racionalnost i kvalitet stana treba da idu ruku pod ruku, sa akcentom na održivosti. Tako je razuđenost forme, koja omogućava dvostranu orijentaciju stanovima, promišljena sa aspekta kompaktnosti zgrade, odnosno energetske efikasnosti.

„Razuđenost forme i izmena struktura stanova po visini ne odražava se na racionalnost konstrukcije gde bi i utrošak betona bio bezrazložno uvećan, pa je celo rešenje izuzetno modularno sa jednostavnim, čistim i racionalnim konstruktivnim sklopom“ – navodi Gnjato i nastavlja:

„Stoga je svaki projektantski potez proizvod detaljnog analiziranja i želje i nas i klijenta da razvijemo energetski i konstruktivno racionalno rešenje, nikako na uštrb životnog prostora, već upravo u prilog njegovom kvalitetu“.

Razuđenost forme i izmena struktura stanova po visini ne odražava se na racionalnost konstrukcije; Vizuelizacija: Elara

Stanovi u rasponu od 46 do 130 kvadrata

Milka Gnjato napominje da, iako dispozicija terasa na prvi pogled izgleda kao da je nasumična, što je u doživljajnom smislu objekta kvalitet, ona je zapravo rezultat analize postizanja najkvalitetnijih vizura.

Što se pak tiče stambenih jedinica u objektima, Gnjato navodi da projektantsko rešenje nudi veliki diverzitet kvadratura i struktura stanova – od jednoiposobnih sa 46 m², do četvorosobnih sa 130 m² površine.

Projektantsko rešenje nudi veliki diverzitet kvadratura i struktura stanova; Vizuelizacija: XZZI

Pejzažno uređenje ima tri celine, a svaka od njih je tematski prostor proizišao iz kvalitetne postavke objekata.

Njen kolega Fedor Jurić, vodeći arhitekta Zabriskie Landscapea, objašnjava da pejzažno uređenje ima tri celine, a svaka od njih je tematski prostor proizišao iz kvalitetne postavke objekata. Park ispred poslovnog objekta prostor je sa intimnijom atmosferom namenjenom za predah od radnog dana u zelenilu i miru.

Park za stanare, sa interaktivnim pejzažom kao podlogom za igru dece i okupljanje zajednice, ušuškan je u bogatom zelenilu unutar kojeg korisnici mogu naći svoje parče mira – zelenu oazu“, navodi Jurić i dodaje:

„Na kraju, tu je i javni trg, proširenje javnog prostora BW-a na trasi od buduće metro-stanice ka reci i Kuli Beograd, koji predstavlja mesto zadržavanja i okupljanja pod krošnjama drveća na urbanim tribinama.

Zona uz javni trg; Vizuelizacija: XZZI

Rima + Nota = Muzika

Ksenija Bajagić, partner u firmi i direktorka Zabriskie enterijera, navodi da su renderi enterijera stanova na stambenim objektima rađeni kao ilustracija potencijala za opremanje i korišćenje. 

„Pažnja je posebno posvećena projektovanju enterijera stanova kako bi se maksimizirala njihova efikasnost i udobnost za finalne korisnike. Materijali i oprema su birani tako da doprinose ambijentu koji će finalni korisnici lako opremati po svojoj želji“ – navodi Bajagić i dodaje:

„Imena objekata su BW Rima i BW Nota, iza čijih značenja stoji Muzika, moćna forma umetnosti koja kreira emocije i povezuje ljude. Estetika dizajna enterijera se nadovezala na temu suptilnim grafičkim elementima i formama“.

Detalj iz enterijera jedne stambene jedinice; Vizuelizacija: XZZI

Zajedno sa klijentom odabran je „Classic and elegant“ pravac, koji podrazumeva prefinjeno vanvremensku estetiku.

Ističe da je za pravac koncepta sa klijentom odabran „Classic and elegant“ pravac, koji podrazumeva prefinjeno vanvremensku estetiku: bogati i topli neutralni tonovi – krem, slonovača, bež i taupe kao bazne boje.

„Akcenti su načinjeni dubokim zasićenim bojama – bordo, smaragd ili nejvi, dok su metalne završne obrade uglavnom crne za kontrast“  – objašnjava Bajagić za Gradnju.

Detalj iz enterijera zgrade BW Nota; Vizuelizacija: XZZI

Svetli materijali i prirodne boje u enterijeru stanova projektovani su sa idejom da budu dobra polazna tačka za personalizaciju prostora.

Kako dodaje, preporučeni komadi nameštaja daju prednost jednostavnosti i udobnosti, te su se u enterijeru našle neutralne sofe i stolice sa čistim linijama i plišanim jastucima.

„Akcenat je na prirodnim materijalima kao što su podovi od tvrdog drveta, mermerne ili granitne ploče ili pločice, polirani glatki elementi budućeg opremanja. Svetli materijali i prirodne boje u enterijeru stanova projektovani su sa idejom da budu dobra polazna tačka za personalizaciju prostora prema različitim željama korisnika“ – zaključuje Bajagić.

Akcenat u enterijeru stanova stavljen je na prirodne materijale; Vizuelizacija: XZZI

Prisustvo naših vodećih arhitekata prodajnom danu je bilo zaista značajno iskustvo koje će unaprediti naš budući rad.

Lela Alempijević na kraju ističe da je saradnja Zabriskie tima sa kolegama iz Belgrade Waterfonta do sada bila više nego izuzetna, rezultirajući kreacijom rešenja koje postavlja u balans ciljeve klijenta, budućih korisnika i zajednice.

„Naš tim je zaista uživao u kreiranju ovog rešenja i sa nestrpljenjem smo čekali prvi prodajni dan da svoj rad validiramo kroz interesovanje budućih korisnika, a rezultati su bili više nego zadovoljavajući. Prisustvo naših vodećih arhitekata prodajnom danu je bilo zaista značajno iskustvo koje će unaprediti naš budući rad“, zaključila je za Gradnju izvršna direktorka studija Zabriskie.

Faktografija
naziv projekta:

Plot 26

lokacija:

Beograd na vodi, Beograd

klijent:

Belgrade Waterfront

Zabriskie uloga u projektu:

Kompletna projektna dokumentacija svih faza projekta i projektantski nadzor

status:

projektovanje u toku

Zabriskie tim – arhitektura:

Milka Gnjato, dia (direktor projekta), Ana Ugrinić, dia (projekt menadžer), Miloš Stanković, mia (vodeći arhitekta stambenih kula), Ivan Zuliani, mia (vodeći arhitekta poslovnog objekta), Nemanja Ćurčić, mia (3D specijalista), Ana Mićić, arhitektonski tehnolog, Katarina Pejić, mia, Čarna Vuković, mia, Sofija Alorić, mia, Sara Karas mia

Zabriskie tim – landscape:

Fedor Jurić, mia (vodeći arhitekta landscapea), Sara Karas, mia, Sofija Alorić, mia, Čarna Vuković, mia

Zabriskie tim – enterijer:

Ksenija Bajagić, dipl.arh.un.arh (direktor projekta enterijera), Mila Đorđević, dia (vodeći arhitekta enterijera), Mirjana Lazić, mia, Staša Simenović, dia, Anđela Mišić mia, Milena Marković, ing. arh.

Belgrade Waterfront tim:

Sr. Development Manager – Ivana Tadić, Sr. Manager Interior Design – Ivana Radić, Interior Design Manager – Marko Gmitrović, Landscape Manager – Miloš Radonjić

projekti konstrukcije:

DTwo Construction i Termoenergo inženjering

projekti MEP:

CMD Cons Engineering

projekat zaštite od požara:

Prokoning – MGE

projekti pejzažnog uređenja:

Bašta Biro

finalni renderi:

XZZI i Elara

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. Mirko

  Koliko pompeznih pojmova i objašnjenja za ispodprosečnu arhitekturu….
  Ovo je samo ružan nastavak Beograda na vodi

 2. dedovic

  Hoce li ovo prestati? Molim ti se Bože… Da li je neko prosao skoro pored zgrada sa demit fasadom na BW-u? Da li je neko video tu arhitektonsku bedu? Pravicemo zmije, pacove i narkomane od blata…

 3. arhimagi

  opa konacno konkurs. zna li se koji su sve domaci biroi bili?

 4. Markoni

  Poslovna zgrada izgleda poprilicno dosadno, obicna staklena kocka. Nikakve smelosti.

 5. Arhitekta

  Dakle iz teksta se može zaključiti da procedura za „pripadanje izrade kompletne projektne dokumentacije“ izgleda ovako:
  1.Učestvuješ na pozivnom konkursu kompanije BW
  2.Stručni tim iz BW zajedno sa timom studija Zabriskie osmisli rešenje i pobedi
  3.Kao nagrada, BW+Zabriskie dobiju priliku da učestvuje na tenderu koji je član autorskog tima i sam raspisao.
  4.Pobediš na tenderu i „pripadne“ ti dalja razrada projekta.
  Rešenje bude urbanistički neubedljivo, arhitektonski viđeno svega nekoliko desetina metara niže dok je na poslovnu zgradu zaboravljeno.

 6. Ivan

  Koliki tekst za ovo arhitektonsko poniženje. Bez ideje, mašte, bez vizije… jeftino, jadno, bedno, tužno, i deprimirajuće. Kakv gheto u najavi, stati pa gledati!

 7. Milos

  Ljudi, od svih procesa i svih napora da se nesto napravi silni timovi su zaboravili na toranj pored gazele, onaj na koji su decenijama bili bilbordi sad je u vizualizaciji prosto nestao…placem od smeha.

 8. Darko

  Velelepna arhitektura nema šta…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *