Celokupan ambijent novog beogradskog kafića koncipiran je kao scenografija za spontanost, ležernost i mir, što je postignuto stvaranjem kontrasta kao i upotrebom taktilnih materijala u enterijeru.

Po projektu beogradskog Unknown Studio, u Krušedolskoj ulici na Vračaru, u neposrednoj blizini hrama Svetog Save, nikao je kafić Fokus. Sam koncept je proistekao iz lične percepcije početka dana i imena lokala koje su klijenti definisali, pre samog početka projekta. „Dok su zvona sa Hrama najavljivala početak novog radnog dana, prolaznici su tražili mesto gde mogu uz prvu kafu da saberu svoje misli i isključe se iz dostupnosti informacija koje se nalaze svuda oko njih. Mesto gde mogu da se fokusiraju na sebe.“ – kažu arhitekte za naš portal.

Ogledala koja se javljaju po prostoru, doprinose tome, da bez obzira na poziciju na kojoj se nalazite, imate deo prirode i mira priušten za vas.

Sam prostor ne predstavlja omaž delu grada u kome se nalazi, ni zgradi u kojoj se nalazi. On predstavlja odgovor na vreme u kome smo, vreme u kome mir i sopstvene misli sve više imaju vrednost. Celokupan ambijent je koncipiran kao scenografija za spontanost, ležernost i mir. Akcentovan je kontakt među ljudima, priča ili pak sasvim suprotno, zavisno od potrebe i želje korisnika prostora.

Prostor se otvara tako da u sebe pušta obrise parka preko puta njega, dok u isto vreme deo svoje pažnje fokusira na njega. „Ogledala koja se javljaju po prostoru, doprinose tome, da bez obzira na poziciju na kojoj se nalazite, imate deo prirode i mira priušten za vas.“ – kažu arhitekte iz Unknown Studija.

Zelena barijera

Iako izlogom otvoren ka Krušedolskoj ulici, postojeći parapet je iskorišćen kao “zelena barijera” između lokala, same ulice, prolaznika i onih koji u lokalu sede. Iako vizuelno, povezani u jednu celinu, postoji jasno razgraničenje između ulice I lokala.

(Ne)određivanje stila

Kafić Focus prostire se na oko 90 metara kvadratnih, a maksimalni kapacitet prostora, bez bašte, je oko 50 ljudi, a optimalni oko 40 ljudi.

Enterijer kafića se jako teško može podvesti pod jedan stil. „Stava smo da je pitanje rigidnog definisanja stilova stvar prošlosti, te i našem radu pristupamo više analizom želja i potreba, mogućnosti, nego pokušajem da prostor nasilno upakujemo u neki stil, različiti prostori, zahtevaju različite pristupe, a na drugu stranu nude različite mogućnosti.“ – ističu arhitekte za naš portal.

Kontrasti, materijali i rasveta

Pre definisanja materijala, ideja je bila da se stvore kontrasti; između crnih i sivih tonova i dobro osvetljenih elemenata, koji stvaraju ugodan ambijent; naglasiti prelaze iz jedne materijalizacije u drugu, pre nego pokušavati stapanje.

Primetna je i naglašena upotreba taktilnih materijala, naročito na zidovima, u formi zidnih molerskih tehnika. „Takođe, korišćeni su čelik i puno drvo i naravno, danas teško zaobilazni furnirani i farbani MDF uz, u nekim zonama, veoma izraženu upotrebu različitih obrada MDF-a.“ – navode arhitekte iz Unknown Studija.

Sama rasveta je podeljena na više zona, stvarajući na taj način mogućnost za pravljenje različitih ambijentalnih celina i prilagođavanje osvetljenja situaciji.

Pošto su klijenti već duži niz godina neposredno povezani sa izvođenjima, samim tim i ekipe koje su izvodile radove, su dosta uigrane i upoznate, to je u velikoj meri olakšavalo posao izvođenja enterijera.

„Najveći izazov u realizaciji enterijera kafića Focus predstavljala je borba sa sezonom godišnjih odmora, koja je bila u toku“, zaključuju u smehu arhitekte iz Unknown Studija.

Faktografija:

  • Projekat: Kafe Focus
  • Unknown Studio tim: Jovana MIletić, Miloje Krunić, Jelena Obradović, Aleksandar Ćopić, saradnik Lais Dairel
  • Fotografije: Relja Ivanić
  • Lokacija: Vračar, Beograd
  • Godina projektovanja i realizacije: 2018.

 

Kad ste već ovde…

– Rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole Svetozar Marković na Vračaru
– Bar na Vračaru kao bekstvo od tipičnih gradskih mesta
– Kafić 75 na Vračaru po projektu studija Autori